Hlavní obsah

Brutální vrah z Mukařova dostal 30 let vězení

Právo, Novinky, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Trojnásobného vraha Michala Galéze (22) odsoudil ve čtvrtek Krajský soud v Praze k výjimečnému trestu 30 let vězení. Mladík loni 10. srpna ubodal v Mukařově u Prahy sestru jejího nového partnera, jejího partnera a otce. Podle soudu vraždil muž ze žárlivosti a ze msty, pozůstalým musí zaplatit odškodnění 1,7 miliónu korun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Michal Galéz, který podle obžaloby loni v srpnu ubodal v Mukařově sestru nového partnera své expřítelkyně, jejího partnera a otce.

Článek

Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie není Galéz duševně nemocný. Označili ho za impulsivní osobnost se sklonem k fantazírování. Jeho čin však byl podle nich střízlivě naplánován, a to jako pomsta vůči bývalé partnerce.

Ve čtvrtek konstatovali, že pravděpodobnost opakování činu je u Galéze minimální a není u něj třeba nařídit ochrannou léčbu.

Galéz se čtvrtečního hlavního líčení neúčastnil. Požádal soud, aby jednal v jeho nepřítomnosti, a to i v případě, že bude vynesen rozsudek. Verdikt soudu není pravomocný, lze proti němu podat odvolání.

Mladík se u soudu k vraždám přiznal a projevil lítost. Tvrdil však, že si útok vůbec nepamatuje.

Pomsta kvůli nešťastné lásce

Galéz podle žaloby loni 10. srpna vstoupil do rodinného domu, kde nožem zavraždil sedmatřicetiletého muže a čtyřiadvacetiletou ženu. Žena utrpěla osm bodných ran, muži zasadil 21 ran do hlavy, hrudníku a rukou. Obžalovaný pak podle žaloby jejich těla odnesl do sklepa, kde je přikryl kobercem.

Krvavé stopy na místě činu se údajně snažil zamaskovat a při tom jej vyrušil osmačtyřicetiletý otec zavražděné dívky. Galéz jej podle žaloby pronásledoval na ulici, kde ho usmrtil 26 bodnými ranami zejména do zad a hrudníku. Při útoku podle žaloby použil tři nože, jeden z nich si přinesl s sebou.

Z hlavního líčení vyplynulo, že trojnásobná vražda byla patrně pomstou kvůli nešťastné lásce. S obžalovaným se pouze několik dní před činem rozešla přítelkyně, která si našla jiného muže. Všechny oběti pocházely z rodiny jejího nového partnera. Galézova expřítelkyně s novým přítelem nebyli v době vraždy v domě přítomni.

Žalobce žádal doživotní trest

Státní zástupce Tomáš Milec žádal pro Galéze doživotní trest, ovšem i mimořádný trest 30 let vězení považuje za přijatelný. „S ohledem na účinnou ochranu společnosti jsem se domníval, že by přicházel v úvahu i doživotní trest, nicméně uložený 30letý trest považuji také za možný,“ uvedl Milec s tím, že pro případné odvolání si ponechá zákonnou lhůtu.

Totéž učinil i obhájce Milan Bureš. „S rozsudkem ho (Galéze) seznámím a on se rozhodne, co bude dál,“ uvedl Bureš.

Předsedkyně senátu Naděžda Bittnerová uznala prakticky všechny přitěžující okolnosti uváděné obžalobou. Galéz podle ní jednal s rozmyslem, čin spáchal na více osobách, mimořádně surovým způsobem a z obzvlášť zavrženíhodných pohnutek.

„Neunesl vývoj svého života,“ uvedla na adresu pachatele soudkyně. Způsobem provedení útoku pak Galéz podle ní prokázal naprostou necitlivost k druhým.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám