Hlavní obsah

Exekutora-podvodníka údajně kryl exministr spravedlnosti Němec

Právo, gin

Exekutor z exekutorského úřadu Prahy-západ Jozef Višvader, který podle ministerstva spravedlnosti zpronevěřil více než 80 miliónů korun a teď se ukrývá, se mohl tohoto činu dopustit proto, že návrh na jeho odvolání podaný Exekutorskou komorou v únoru 2006 zametl pod stůl tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Němec

Článek

Exekutorská komora navrhla Němcovi zbavit Višvadera funkce soudního exekutora již před šesti lety, neboť se soudně prokázalo, že v době, kdy ještě nebyl exekutorem, se dopustil trestného činu podvodu. Němec však návrhu nevyhověl a věc pak v tichosti vyšuměla.

„Mohu potvrdit, že v únoru 2006 komora podala ministerstvu spravedlnosti návrh na jeho odvolání,“ řekla Právu mluvčí Exekutorské komory Petra Báčová. „Byl totiž vydán pravomocný rozsudek, v němž byl odsouzen za trestný čin podvodu,“ dodala Báčová.

To, že už za Němce ležel na ministerstvu návrh na odvolání tohoto exekutora, Právu potvrdil i náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. Úřad ani komora však zatím neupřesnily, o jaký trestný čin podvodu se jednalo, a ani co bylo oficiálním důvodem, že tehdejší ministr spravedlnosti Němec návrh zamítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám