Hlavní obsah

Sadistický vrah z Plzeňska kastrací unikl detenčnímu ústavu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dobrovolně podstoupil kastraci, čímž odvrátil hrozbu, že po propuštění z vězení stráví dalších několik let v cele detenčního ústavu. Řeč je o sadistickém vrahovi Václavu Píckovi z Plzeňska, který před 21 lety ubodal matku čtyřměsíčního dítěte.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Okresní soud Plzeň-jih v úterý rozhodl, že 61letý muž trpící agresivním sadismem zůstane nadále v psychiatrické léčebně v Dobřanech, kam loni v květnu po ukončení trestu nastoupil na ochrannou sexuologickou léčbu. Zamítl tak návrh léčebny o přeměně ústavního ochranného léčení na zabezpečovací detenci.

„Vycházeli jsme z nového posudku znalce, který neshledal důvody pro zařazení do detenčního ústavu,“ uvedl předseda soudu David Protiva. Podle Píckovy právní zástupkyně Daniely Kovářové měla na závěr znalce zásadní vliv právě kastrace.

„Po ní se u pana Pícky projevuje agresivita už jen slovně. Od té doby nebyl u něho zaznamenán žádný náznak násilí, žádný pokus o útěk nebo nějaké napadení,“ řekla. Jak dodala, Pícka se navíc zúčastňuje všech psychoterapií a maximálně spolupracuje.

Postupně by ho lékaři měli pouštět ve skupinách na vycházku po areálu a uvažuje se o jeho zařazení do pracovní čety.

„Vlastně testovacím způsobem, krůček po krůčku, se bude moci třeba za několik let přiblížit k možnosti přeměny ústavní léčby na ambulantní. Je připraven udělat všechno pro to, aby se mohl třeba v pětasedmdesáti vrátit domů,“ uzavřela Kovářová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám