Hlavní obsah

Exekutor zpronevěřil 80 miliónů a zmizel, tvrdí ministerstvo

– Praha • Aktualizováno

Exekutor z exekutorského úřadu Prahy-západ Jozef Višvader podle ministerstva spravedlnosti zpronevěřil více než 80 miliónů korun. Podalo na něj trestní oznámení. Peníze složila loni v prosinci na Višvaderův účet společnost Geosan Group v rámci exekučního řízení. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že exekutor s firmou nekomunikuje a zdržuje se na neznámém místě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Ministerstvo spravedlnosti současně již zítra provede ve spolupráci s Exekutorskou komorou kontrolu v kanceláři dotyčného exekutora a pokusí se zjistit, k jakým pochybením došlo," uvedla v úterý mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková.

Podezření potvrdila i mluvčí exekutorské komory Petra Báčová. Podle ní policie nyní prověřuje adresy, na nichž by se Višvander mohl nacházet.

Ludvíková doplnila, že úřad zahájil řízení o odvolání exekutora, protože byl pravomocně odsouzen za jiný trestný čin, který s tímto případem nesouvisí. Višvader má nastoupit do vězení.

"Jednání Mgr. Višvadera vnímáme jako selhání jednotlivce, které bylo odhaleno díky iniciativě spol. Geosan Group a.s., Ministerstva spravedlnosti a Exekutorské komory. Nyní věc prošetří orgány činné v trestním řízení,“ uvedla prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková.

Geosan má likvidovat laguny

Geosan 80 miliónů složil jako jistinu údajného dluhu. Exekuci na firmu nařídil podle ČTK soud v Kolíně kvůli pohledávce ve výši 74,6 miliónu korun liberecké firmě Baltkom. Ta zajišťovala většinu prací na likvidaci lagun bývalé ostravské chemičky Ostramo. Likvidaci má na starosti právě Geosan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám