Hlavní obsah

Opilec napadl ve Zlíně zdravotníky

Právo, Jiří Růžička
Zlín

Čtyřicetiletý opilý pacient napadl lékaře a sestry v lůžkové části traumatologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Demoloval také všechno, co mu přišlo pod ruku. Škoda na zařízení nemocnice byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Čtyřicetiletého opilého pacienta ze Zlínska jsme přijali v pondělí, po vystřízlivění jsme ho operovali a převezli na pokoj. Zatím neznáme příčinu jeho agresivního chování, kdy napadl personál a demoloval zařízení vyšetřovny a pracovny sester,“ sdělil v úterý primář traumatologického oddělení KNTB Marcel Guřan.

„Sestry musely přivolat na pomoc policii a za její asistence byl muž zpacifikován. Poté jsme mu aplikovali sedativa a uložili ho do postele na jednotce intenzivní péče. Naštěstí nebyl nikdo z personálu zraněn,“ uvedl primář.

Útoků na zdravotníky přibývá

Lékař zdůraznil, že útoků pacientů na personál přibývá. „Za poslední měsíc je to druhý případ. Nedávno totiž pacient napadl sestru v úrazové ambulanci. Náš zdravotnický personál je skutečně vystavován nejen verbálnímu napadení, ale i fyzickému násilí,“ řekl Guřan.

Nejčastěji se s případy agresivního chování pacientů setkávají zdravotníci právě v ambulancích traumatologického oddělení a také na příjmu interní kliniky. Většinou jsou pacienti vulgární, ale množí se případy fyzického napadení.

Za rok 2010 bylo ve zlínské krajské nemocnici hlášeno 21 napadení, z toho tři fyzická. Loni to bylo 17 případů a z nich sedm fyzických napadení. V letošním roce k dnešnímu dni už pacienti napadli personál ve čtyřech případech. „Personál většinou utrpěl pohmožděniny po kopnutí do ruky, nohy nebo hrudníku,“ informoval primář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám