Hlavní obsah

Za vraždu novorozené holčičky a sex s nezletilým dostala žena 15 let

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Na 15,5 roku za mříže poslal v úterý senát Krajského soudu v Táboře dvacetiletou Lucii Vaňkovou. Uznal ji vinou z toho, že 24. září loňského roku zavraždila hned po porodu svou holčičku, když jí vyhodila z druhého patra panelového domu v Dražicích na Táborsku.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Odsouzená Lucie Vaňková

Článek

Vaňkové přitížily výpovědi soudních znalců, podle kterých se dítě narodilo živé a zdravé. Zabil jej až pád z výšky 5,9 metrů, při kterém utrpělo mnohačetná zranění neslučitelná se životem.

„Žádný soudní proces ani sebepřísnější trest nenapraví následky této tragické události. Přitom stačilo tak málo jako například použití babyboxu, nebo institutu adopce. Obžalovaná si však zvolila tu nejhorší možnou variantu,“ řekl v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Zdeněk Kučera.

Soudní senát také Vaňkovou odsoudil za to, že souložila s teprve čtrnáctiletým hochem z Dražic. Právě v bytě jeho rodičů se tragédie 24. září odehrála. Dívka tajila těhotenství a nechtěla, aby o něm kdokoliv věděl. Dítě porodila do záchodové mísy, pak přetrhla pupeční šňůru a nakonec jej oknem vyhodila na zahradu.

„Neměla jsem jinou možnost, protože všichni už vstávali a nechtěla jsem, aby o tom věděli,“ hájila se u soudu Vaňková. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám