Hlavní obsah

Šikanující ředitelky se po odvolání z funkce nezastal ani soud

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalá ředitelka Základní školy ve Staňkově na Domažlicku Marie Gruberová vyhořela u soudu se žalobou, kterou se domáhala zrušení rozhodnutí o svém odvolání z funkce. Jednašedesátiletou kantorku sesadili ze šéfovského postu v červnu 2010 místní radní za to, že přispěla k vyhrocené situaci mezi učiteli a vedením školy, která přerostla v otevřenou válku.

Článek

Chování ředitelky školy a její zástupkyně vůči některým podřízeným hraničilo podle starosty města Alexandra Horáka s pošlapáváním lidské důstojnosti. Jejich praktiky, například prohlídky osobních věcí učitelů, tresty za jakýkoliv náznak kritiky, ponižování nebo existence černé listiny, lze směle označit za šikanu.

Žalobu ředitelky soud zamítl

Gruberová se hájila mimo jiné tím, že mohla být odvolána pouze v případě závažného porušení povinností, které by bylo zjištěno zejména Českou školní inspekcí. Ta podle Grubrové během kontroly žádné závady neshledala. Soud dospěl k závěru, že ze strany ředitelky školy došlo k závažnému porušení povinností, byť její žalobu zamítl především z formálních důvodů.

Některým z nás vedení prohledalo osobní věci ve skřínce bez našeho vědomí.
svědectví jednoho z učitelů

„Z titulu vedoucí pracovnice byla za nepříznivou pracovní atmosféru odpovědná zejména tím, že držela ochrannou ruku nad svojí zástupkyní jakožto hlavním původcem špatných vztahů na pracovišti,“ konstatovala v rozsudku domažlická soudkyně Vladimíra Mašinová. Podle ní za situace, kdy pedagogové zažívají v zaměstnání stres, nejsou schopni plnit své úkoly s plným nasazením ve prospěch dětí.

„Jestliže nemají pro klid na práci zajištěny podmínky, pak tento nedostatek převládá nad argumentem, že škola je ze strany školní inspekce hodnocena dobře,“ píše se dále v odůvodnění soudního rozhodnutí, které má Právo k dispozici.

 Nežádoucí styky a prohlídky skříněk

Některé kroky odvolané ředitelky kantoři popsali i před soudem. „Byli jsme upozorněni, s kým je dobré se stýkat a naopak s kým to není žádoucí. Některým z nás vedení prohledalo osobní věci ve skřínce bez našeho vědomí,“ řekl jeden z nich. Ještě konkrétnější byl Josef Pavlík, který na škole učil 34 let.

„Ředitelka se svoji zástupkyní rozeštvávaly učitele takovou metodou, že se vždy zaměřily na jednoho z nich, kterého nějakým způsobem dusily, vytýkaly mu různé nedostatky, ačkoliv stejné nedostatky trpěly u jiných,“ vypověděl Pavlík.

„Bylo to opravdu nechutné a nedůstojné lidí ve školství. Nedovedete si představit, kolik jsem z toho měla bezesných nocí,“ reagovala Marie Roubalová, která ve škole učí a je zároveň zastupitelkou města.

Kontrola s bílým šátkem

Podle dalších svědků se ředitelka školy chovala šikanózně i k ostatním zaměstnancům, kteří nebyli loajální. Například některým uklízečkám kontrolovala čistotu podlahy bílým šátkem.

Podnět k odvolaní Gruberové dostala radnice v dubnu 2010.

„Přišel nám otevřený dopis pedagogů, kteří označili situaci na škole za poslední rok za velmi vyhrocenou,“ řekl starosta. Učitelů se zastali i rodiče žáků.

„Kolektiv pedagogů byl tak rozeštván, že se to projevilo i na dětech. Rapidně se zhoršily v prospěchu, doma plakaly, že na ně někteří učitelé křičí a hrubě jim nadávají. Do školy tak chodily s odporem, některé z toho ráno zvracely,“ uvedla jedna z matek, která se podepsala pod stížnost adresovanou radním.

Reklama

Výběr článků

Načítám