Hlavní obsah

Sanitářce, která se píchla jehlou od muže s HIV, uznal soud 100 tisíc odškodného

Právo, René Chvalina

Pardubická pobočka krajského soudu přiřkla čtyřiačtyřicetileté ženě sto tisíc korun jako odškodné od pardubické nemocnice za to, že se při manipulaci s odpadkovým košem píchla do břicha použitou jehlou. Největší trauma ženě vzniklo poté, co se dozvěděla, že jehla byla po HIV pozitivním pacientovi. Rozsudek není zatím pravomocný.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nehoda se stala 8. března loňského roku na operačním sále očního oddělení Pardubické krajské nemocnice. Jehla se dostala do nesprávného koše s odpadky a nedalo se očekávat, že sanitářka při manipulaci s pytlem podstupuje takové riziko.

Následující den sanitářku vrchní sestra informovala, že operovaný pacient měl HIV. Čtyřiačtyřicetileté sanitářce se tím okamžikem obrátil svět na ruby. Žena po tak traumatizující zprávě byla zcela v šoku. „Nemohla jsem nic dělat, jako by přede mnou spadla černá opona,“ uvedla u soudu sanitářka.

Ženě se více než rok stará událost stále vrací a při výpovědi se jen těžce bránila slzám. Celá její rodina prožívala po jejím úrazu týden panického strachu. Žena musela okamžitě podstoupit testy a ambulantní léčení na infekční klinice v Hradci Králové. Ihned ji byl naordinován silný lék s řadou nežádoucích účinků.

Jako vysvobození z čistého nebe přišla týden po vyšetření zpráva o tom, že je žena na HIV negativní. Bohužel tím však celé martyrium pro zraněnou ženu neskončilo. Sanitářka se vrátila do práce a tam se podle ní všichni tvářili, jako by se nic nestalo. Teprve později se jí dostalo oficiální omluvy od šéfů oční kliniky. Celá situace měla být vyřešena náhradou asi čtyři tisíce korun za pracovní úraz z pojistky nemocnice.

Zhroutilo se jí manželství

Podle právní zástupkyně nemocnice Ludmily Rožnovské pojišťovna nechtěla platit víc, protože neměla bodové hodnocení újmy. Poškozená žena se však s takovou satisfakcí nechtěla smířit a loni v listopadu prostřednictvím svého advokáta podala žalobu o 100 tisíc korun jako náhradu za nemajetkovou újmu plus náklady řízení.

Navíc se po úrazu zhroutilo i manželství poškozené ženy. Celou dobu i přes úspěšnou léčbu žila ona i její partner v nejistotě, zda se přece jen nenakazila. Před měsícem si nechala udělat další testy na HIV. Naštěstí byly opět negativní.

Soud nakonec přiřkl poškozené ženě požadovaných sto tisíc korun za velmi zásadní újmu, kterou si navíc nezpůsobila svou vinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám