Hlavní obsah

Mladík se přiznal, že zabil penzistu kvůli sedmi tisícům a dvěma mobilům

– Dolní Kounice
Právo, Miroslav Homola

První dokonanou vraždu, letošního roku se podařilo objasnit jihomoravským kriminalistům minulý týden. Lidský život měl tentokrát cenu pouhých sedm tisíc korun. Příběh s tragickým koncem se začal odehrávat už koncem ledna, kdy začali obyvatelé obce Dolní Kounice na Brněnsku postrádat svého souseda.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čilý účastník místního společenského života, čtyřiašedesátiletý senior už dva týdny nezvedal telefon a nikdo ze sousedů ho několik dní nepotkal. Pohřešovaný muž občas část svého domku pronajímal a právě jeho podnájemníci tvrdili, že senior odjel a zdržuje se u svého kamaráda na Znojemsku. Tam však nebyl a nikdo z jeho známých o něm nevěděl. Prověřovala se všechna možná místa, kdy by mohl hledaný muž být. Bez výsledku.

Sílilo i podezření, že se mohl stát obětí trestného činu. Ukázalo se bohužel jako oprávněné. "Při důkladné prohlídce seniorova bydliště se v minulém týdnu našlo jeho tělo v nepoužívaném sklípku na zahradě," řekla Právu policistka Petra Vedrová. Identitu nalezené mrtvoly pak ještě potvrdila soudní pitva.

Pouhý den po nálezu těla koncem minulého týdne vytipovali kriminalisté i muže, kterého z vraždy podezírají. Ten je v současné době již ve vazbě v brněnské věznici, kam jej soudce poslal v jiné kauze jako obviněného z trestného činu loupeže. Toho se dopustil začátkem února v Uherském Hradišti. Tamní kriminalisté také svým poznatkem k možné další trestní činnosti pachatele přispěli k celé řadě informací, které shromáždili jihomoravští policisté.

Vraždu si naplánoval, až oběť dostane důchod

Podezřelý se již k vraždě seniora i doznal. Jak sám uvedl, u poškozeného muže bydlel v podnájmu necelé dva roky. Posledních pár týdnů měl s domácím několik konfliktů a začátkem ledna se rozhodl, že jej zabije.

„Motivem bylo také získání peněz, takže si teprve čtyřiadvacetiletý mladík svůj hrůzný čin naplánoval na dobu, až senior dostane starobní důchod. Pár dní poté důchodce napadl ve spánku kladivem. Tím jej několikrát udeřil do hlavy a pak jej ještě bodal loveckým nožem do krku a hrudníku. Mrtvé tělo pak odtáhnul do sklepa na zahradě a zaházel věcmi. Než z domu odjel, odcizil peněženku své oběti s důchodem ve výši necelých sedm tisíc korun a jeho dva mobilní telefony,“ doplnila Vedrová.

Vyšetřovatel už mladíka obvinil ze zvlášť závažného zločinu vraždy. Za ten mu v tomto případě, kdy usmrtil druhého ve snaze získat majetkový prospěch, hrozí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám