Hlavní obsah

Pozůstalí po zastřeleném Kočkovi žádají po Ďuričkovi další milióny

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva doplatil odsouzený podnikatel Bohumír Ďuričko (58) loni příbuzným zastřeleného Václava Kočky mladšího (40) více než 2,5 miliónu korun jako soudem určené odškodnění za jeho smrt, valí se na něj od pozůstalých další žaloby o miliónové částky.

Foto: Archiv, Právo

Bohumír Ďuričko u soudu

Článek

Právo už loni v červnu informovalo o tom, že Ďurička zažalovala Kočkova partnerka Markéta Palečková, která se zemřelým žila ve společné domácnosti před jeho smrtí a má s ním i syna.

Po hoteliérovi chce v žalobě na ochranu osobnosti pro sebe, společné dítě i dalšího syna z předchozího manželství celkem deset miliónů korun. Soud bude v této věci jednat v dubnu.

Stejně tak se ale Palečková podle nynějších zjištění Práva obrátila na soud i s nárokem na náhradu škody pro sebe a Kočkova nejmladšího syna ve výši 240 tisíc korun každému, což je paušální částka daná občanským zákoníkem pro pozůstalé po obětech trestných činů.

Děti žádají vyšší důchod

Právě tolik peněz totiž na rozdíl od ní a jejího dítěte dostali jako odškodnění všichni nejbližší příbuzní Kočky už u hlavního líčení v roce 2009, od kterého Ďuričko odešel v poutech s trestem 12,5 roku vězení za vraždu Kočky z října 2008 v pražském baru Monarch.

„Žalobě na celkovou částku 480 tisíc korun bylo vyhověno a od ledna je spis v odvolacím řízení u Městského soudu v Praze,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Michal Holub.

Jeden z Ďuričkových advokátů Vojtěch Veverka k tomu Právu uvedl, že v této věci nestihl kvůli nemoci na žalobu včas zareagovat, ale chce prý zatím nepravomocně prohraný spor zvrátit odvoláním u městského soudu.

Zaplacení dalších statisíců Ďuričkovi hrozí opět u soudu v Praze 5. Tentokrát jej zažalovaly první dvě děti zastřeleného Kočky, a to kvůli dorovnání svého sirotčího důchodu.

Chtějí přidat zhruba 9500 korun měsíčně, a to zpětně za tři roky, tedy do doby, než Kočkův syn (19) i dcera (18) dosáhli plnoletosti.

Rozveden den před smrtí

Vycházejí přitom z rozsudku soudu v Praze 6, který zemřelého Kočku a jeho manželku rozvedl pouhý den před jeho smrtí (9. října 2008).

Foto: Petr Horník, Právo

Strážník hlídkuje před restaurací Monarch, ve které se konala rekonstrukce vraždy Václava Kočky mladšího.

Po vzájemné dohodě manželů tehdy určil výživné ve výši patnáct tisíc korun na každé z obou společných dětí. Jenže následný sirotčí důchod byl po smrti otce nezletilému synovi a dceři soudem vyměřen jen na 5600 korun.

„Zatím je to k 30. říjnu loňského roku přesně 361 tisíc korun pro každého z nich. My s tím samozřejmě nesouhlasíme, protože tam tvrdíme spoluzavinění ze strany zemřelého, protože i podle pravomocného rozsudku tam byl prvotní útok ze strany poškozeného vůči mému klientovi,“ upřesnil ve čtvrtek Veverka.

Není také podle něj jasné, zda měl Kočka tak vysoký výdělek, aby mohl rozvodovou dohodu s manželkou o celkovém měsíčním výživném ve výši třicet tisíc splnit.

Není také podle něj jasné, zda měl Kočka tak vysoký výdělek, aby mohl rozvodovou dohodu s manželkou o celkovém měsíčním výživném ve výši třicet tisíc splnit. „To není tak horentní suma i vzhledem k tomu, že obě děti studovaly či nadále studují vysokou školu,“ poznamenal k tomu právník Kočkovy rodiny Josef Lžičař.

Soud podle něj nyní před samotným projednáním žaloby chce po jeho klientech doložit, jaké byly za poslední tři roky skutečné výdaje žalujících dětí.

Sám Ďuričko se nyní snaží tři roky starý odsuzující verdikt změnit, požádal o obnovu procesu a chce mírnější trest nikoli za vraždu, nýbrž za zabití či ublížení na zdraví s následkem smrti. Jeho návrhem už se v únoru začal zabývat pražský městský soud, verdikt padne počátkem dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám