Hlavní obsah

Slovák ubodal bývalou přítelkyni, ve vězení stráví 25 let

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Krajský soud v Praze vynesl ve čtvrtek rozsudek nad 36letým Slovákem Robertem Rigem za brutální vraždu jeho bývalé přítelkyně. Rigo ženu ubodal 17 ranami nožem loni 26. června před restaurací Na Rychtě v Kosmonosech na Mladoboleslavsku. Zabít chtěl i ženina nového partnera, ten však útok přežil. Soud ho poslal za mříže na 25 let.

Foto: Josef Koukal, Právo

Robert Rigo

Článek

Rozsudek je pravomocný, obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání.

Státní zástupkyně v závěrečné řeči navrhla Rigovi výjimečný trest v dolní polovině sazby od 20 do 30 let. Vraždu podle ní plánoval už od dopoledne, kdy si dokonce vypůjčil brousek na nůž, jímž pak zaútočil.

Rigo chtěl podle svého obhájce ženu jen zohyzdit, "aby ji nikdo nechtěl". Když ji pak viděl, jak se s novým přítelem vede za ruku, náhle svůj záměr změnil.

Svého činu litoval

"Je mi líto, co jsem udělal," řekl Rigo ve své krátké závěrečné řeči. Zopakoval také, že neměl v úmyslu zabít přítele své bývalé družky. To mu však žalobkyně neuvěřila. Podle státní zástupkyně muž unikl smrti jen díky tomu, že před útočníkem utekl. Riga ho stihl jednou bodnout do krku.

Soudu byly ve čtvrtek doručeny také dva dopisy, v nichž se k obžalobě připojují dvě sestry zavražděné ženy s nárokem na náhradu majetkové i nemajetkové újmy. Jedna z nich zaplatila za pohřeb sestry 11 tisíc korun. Žádají odškodnění ve výši 100 a 200 tisíc euro. "Velmi mi chybí, měla jsem ji velmi ráda," napsaly sestry do dopisu.

„Výjimečný trest je podle nového trestního zákona podmíněn mimořádnou závažností činu a sníženou možností nápravy pachatele. V tomto případě byly splněny obě podmínky,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Stanislav Černecký.

Kromě 25 let ve věznici se zvýšenou ostrahou udělil Rigovi také trest vyhoštění, odsouzený musí také zaplatit 240 tisíc korun odškodnění nezletilé dceři oběti, která žije na Slovensku v dětském domově.

Obě sestry zavražděné ženy, které se s nárokem na odškodnění připojily k trestnímu řízení až ve čtvrtek, odkázal na civilní řízení. „Nároky sester nebyly uplatněny řádně a včas, proto o nich soud nerozhodoval,“ vysvětlil Černecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám