Hlavní obsah

Muž před smrtí označil, kdo ho bil, soudu to ale jako důkaz nestačilo

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Zprošťující rozsudek si u Krajského soudu ve Zlíně vyslechl 39letý Zdeněk Strapina z Hradčovic na Slovácku. Obžaloba ho vinila z ubití jeho strýce. Za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozilo až 16 let vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zdeněk Strapina při hlavním líčení u Krajského soudu ve Zlíně.

Článek

Sedmapadesátiletý muž podlehl vážným zraněním hlavy začátkem loňského března, tři týdny po vražedném útoku. Několik dní před svou smrtí však podle příbuzných ještě stihl označit údajného pachatele.

Rodina mu v nemocnici pokládala základní otázky se jmény několika lidí z jeho okolí. Vážně zraněný muž, který nemohl psát ani mluvit a vyjadřoval se jen posunky, však podle dcery u opakovaného vyslovení jména Zdeňka Strapiny pokaždé souhlasně pohnul hlavou s tím, že v závěru se rozplakal.

Tento fakt však nebyl dostačujícím důkazem k uznání viny. Senátu krajského soudu nestačily ani další dva nepřímé důkazy v podobě pachových stop Strapiny na peněžence poškozeného a na cihle, kterou měl útočník použít k razantní ráně do hlavy muže.

Nepřímé důkazy netvoří řetězec svědčící o vině Strapiny.
soudce

„Tyto pachové stopy nesvědčí o tom, zda byl skutek spáchán, nebo ne. Ale jen o tom, že měl obžalovaný tyto předměty v rukou. Ale nevíme, za jakých okolností,“ uvedl předseda senátu Radomír Koudela.

„Ve věci neexistuje žádný přímý důkaz. A nepřímé důkazy netvoří řetězec svědčící o vině Strapiny a ani o tom, zda se skutek stal,“ dodal. Neverbální výpověď poškozeného tak soud označil za nejednoznačnou a méně věrohodnou, a to s ohledem na vážnost zranění hlavy.

Spravedlnost ještě neřekla poslední slovo.
státní zástupce

Tím dal částečně za pravdu lékařům, kteří sice nevyloučili možnost projasnění vědomí pacienta, ale na druhou stranu hovořili v souvislosti s krátkými odpověďmi o snových představách. „Pokud bychom zkoumali relevantnost odpovědí takto zraněného muže, museli bychom se ho ptát na více skutečností, které by zvýšily hodnověrnost,“ vysvětlil soudce.

Muž měl po údajném útoku rozsáhlé zlomeniny klenby lebeční, četné tříštivé zlomeniny spodiny lebeční s rozsáhlým nitrolebečním krevním výronem pod tvrdou plenou mozkovou. Zraněného kolem půl páté ráno při minus sedmi stupních objevili náhodní kolemjdoucí u brány jeho domu.

Obžalovaný Strapina vinu od začátku popírá. Tvrdí, že celou noc na 25. února 2011 spal doma a o neštěstí se dozvěděl až od policistů. Středeční rozsudek není pravomocný. „Spravedlnost ještě neřekla poslední slovo, podávám odvolání,“ sdělil v závěru líčení krajský státní zástupce Roman Kafka.

Reklama

Výběr článků

Načítám