Hlavní obsah

Při objíždění tramvaje zabil ženu, dostal dva roky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Riskoval, předjížděl a zabil. Teprve 19letý Ondřej Březina loni v dubnu nechtěl čekat v řadě aut pomalu jedoucích po ulici Zábrdovické v Brně, vjel na tramvajové koleje a dokonce objížděl zleva tramvaj stojící v zastávce.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Ondřej Březina chtěl za smrt ženy jen podmíněný trest, soud ho ale poslal za mříže.

Článek

Jenže v tu chvíli před tramvají přecházela dvaapadesátiletá žena. Březina ji smetl, a místo aby zastavil a pomohl jí, šlápl na plyn a ujel. Žena na následky zranění zemřela a mladíkovi ve středu brněnský krajský soud potvrdil dva roky vězení.

Březina před soudem tvrdil, že se auto zcela náhle vymklo jeho kontrole. „Motor mi náhle šel do otáček a auto nešlo zastavit. Zatáhl jsem za ruční brzdu, to auto vychýlilo doleva na koleje, pořád jelo rychleji, když mi vběhla do cesty nějaká paní. Zastavit se mi podařilo až za chvíli a pak jsem omdlel,“ tvrdil mladík. Takovou verzi ale jednoznačně odmítl soudní znalec s tím, že auto sice bylo ve špatném technickém stavu, ale rozhodně se nechovalo tak, jak popisoval Březina.

Zbytečná nehoda vzniklá pirátským jednáním řidiče.
státní zástupce

„Byla to zcela zbytečná nehoda vzniklá pirátským jednáním řidiče. Auto nebylo způsobilé k jízdě, nemělo co dělat na silnici. Obžalovaný naprosto klidně sedl za volant, ignoroval dopravní značku i povolenou rychlost a tramvaj objížděl ne pomalu, ale řítil se tam rychlostí téměř 70 km/h. Od místa nehody pak zbaběle ujel, před půl rokem navíc způsobil nehodu tím, že neoprávněně najel na tramvajové koleje,“ prohlásil státní zástupce.

Mladíkův obhájce Richard Novák se snažil apelovat na soudce s tím, že mladíkovi by vězení nijak neprospělo, spíše naopak. „Ví, co spáchal a svého činu lituje toho. Je mladý, má dobré rodinné zázemí, pracuje. Byla to nerozvážnost, žádná frajeřina,“ argumentoval Novák s tím, že Březina by si zasloužil jen podmíněný trest.

Jel před nehodou velmi hazardně a z místa nehody ujel, aniž by ženě pomohl.
soudce

Odvolací senát ale odvolání smetl ze stolu a dal za pravdu místnímu městskému soudu, který v odůvodnění verdiktu lakonicky konstatoval, že pokud někdo machruje, jede rychle kolem tramvaje a někoho zabije, musí počítat s následky.

„Obžalovaný jel před nehodou velmi hazardně a z místa nehody ujel, aniž by ženě pomohl. Kvůli tomu mu podmínku uložit jednoduše nemůžeme,“ zakončil předseda senátu Aleš Flídr.

Reklama

Výběr článků

Načítám