Hlavní obsah

Ubili seniora kvůli 250 korunám k smrti, dostali 18 let

Olomouc
Aktualizováno

Obzvláště surovým způsobem zavraždili před třemi lety dva muži dvaaosmdesátiletého muže na Uherskohradišťsku. Z jeho domu přitom sebrali jen 250 korun a láhev vodky. Ve středu si u Vrchního soudu v Olomouci vyslechli potvrzení rozsudku - 18 let ve vězení.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Snímek z květnového hlavního líčení, na kterém je ještě nyní uprchlý Vratislav Pospíšil (vlevo). Ten byl na rozdíl od Rolanda Makó (uprostřed) a Libora Vaďury stíhán na svobodě.

Článek

Slovák Roland Makó a Libor Vaďura vraždu spáchali v listopadu 2009. Třetí komplic a hlavní organizátor přepadení Vratislav Pospíšil je nyní na útěku. Za loupež mu soud vyměřil devět let.

Muži si dopředu domluvili na plánu, jak seniora v části obce Mistřice Javorovec oloupí. Rozdělili si úlohy a pod falešnou záminkou odečtu elektroměru důchodce navštívili. Makó si sebou vzal pepřový sprej, provazy a lepicí pásku. Jakmile se s Vaďurou dostal do domu, omráčil důchodce pepřovým sprejem a mrštil jím o zeď chodby.

Poté, co důchodce spadl na zem, jej muži bili do hlavy a celého těla kapesní svítilnou, rdousili a bili do hlavy dřevěnou holí. Důchodce na následky mnohačetných zranění na místě zemřel.

Plán vymysleli Pospíšil a Pavel Daniel, který však před dvěma lety zemřel. Oba na své společníky čekali v autě.

Policisté museli výslechy opakovat

Případem se vrchní soud zabýval již podruhé. První rozsudek krajského soudu v únoru loňského roku odvolací soud zrušil a kauzu vrátil zpět policii. Důvodem bylo porušení práv Slováka Makó, který je maďarské národnosti a neovládá češtinu. K vyšetřování byl tedy přibrán tlumočník. Policisté museli opakovat některé výslechy i znalecký posudek z oboru psychologie.

Znovu musela být podána i přednesena obžaloba. Krajský soud dospěl opět ke stejnému rozsudku, který ve středu odvolací soud potvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám