Hlavní obsah

Po deseti pivech srazil autem muže, který ho před tím knokautoval

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Před senátem Krajského soudu v Hradci Králové se 25letý Petr Němeček z Jaroměře zodpovídá za těžké ublížení na zdraví a neposkytnutí první pomoci. Obžaloba ho viní z toho, že silně opilý sedl do auta, zařadil rychlost a zezadu najel do muže. Ten zůstal těžce zraněný bezvládně ležet na silnici. Útok měl být pomstou za to, že tento muž Němečka před tím ve vzájemné potyčce jedním kopem knokautoval.

Foto: René Chvalina, Právo

Petr Němeček usedl v úterý na lavici obžalovaných.

Článek

Němeček se 20. února 2010 se stejně starým kamarádem Jaroslavem Nejmanem vydal automobilem na noční tah Jaroměří. "Měl jsem v sobě deset dvanáctek a zřejmě i čtyři velké panáky tvrdého. Cítil jsem se hodně opilý," uvedl u soudu Němeček. Ani opilost mu nezabránila sednout za volant a přesunout se vozem k dalším hospodám. Na světlo světa navíc u soudu vyšla skutečnost, že se Němeček živí jako řidič z povolání.

Hodinu po půlnoci uviděl obžalovaný ze svého vozu dvojici manželů, kteří se hádali, a údajně se vložil vulgárním pokřikováním do jejich sporu. Poškozený si vulgarismy nechtěl nechat líbit. Němeček vystoupil z auta a chtěl o půl hlavy menšího poškozeného kopnout.

Spor považoval za ukončený

"Věnuji se bojovým uměním, nebyl problém na jeho útok rychle zareagovat a knockoutovat ho obloukovým kopem," uvedl u soudu poškozený. Němeček se s krvavým šrámem na hlavě svezl k zemi. "Považoval jsem náš spor za ukončený a ještě se ho zeptal, jestli mu to stálo za to," dodal poškozený, který se poté otočil a odcházel za svou manželkou.

Němečkovi tekla z nosu krev a podle obžaloby nasedl zpátky do auta s úmyslem pomstít se. Zatímco poškozený přecházel most přes Labe po levé krajnici, Němeček se spolu s Nejmanem rozjeli stejným směrem na Josefov.

Túroval jsem auto a nevím pořádně, jak k tomu došlo.
Petr Němeček

"Řidič se rozjel a náhle vybočil z pravého pruhu, narazil do něj a pokračoval v jízdě," vypověděl u soudu jeden ze svědků nehody.

Obžalovaný Němeček se bránil, že chtěl muže jen postrašit. "Túroval jsem auto a nevím pořádně, jak k tomu došlo. Neuvědomuji si, že bych do něj narazil. Rozjel jsem se a po pár metrech jsem uslyšel ránu a ubral jsem plyn," tvrdil u soudu Němeček.

Je připraven platit

Poté prý hrozně zazmatkoval, když na něj údajně Nejman zakřičel, ať jede dál, že muže asi zabil. Nejman u soudu však něco takového popřel a tvrdil, že si z incidentu téměř nic kvůli opilosti nepamatuje. Nejman je obžalován za opilství a neposkytnutí první pomoci.

Poškozený musel podstoupit několik operací, protože měl mnohočetné zlomeniny obličejového skeletu. Podle manželky dnes vypadá jinak, stále má bolesti a nemůže se už věnovat aktivně sportu.

Obžalovaní se u soudu omluvili poškozenému i jeho ženě. Němeček dodal, že je připraven zaplatit výlohy na léčení i ušlou mzdu. Němečkovi hrozí pět až deset let, pokud soud překvalifikuje čin na pokus o vraždu, tak dokonce až osmnáct let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám