Hlavní obsah

Upovídanost pachatele pomohla objasnit vraždu

– Prostějov
Právo, Miloslav Hradil

Upovídanost jednoho z pachatelů přispěla k objasnění loupeže, při níž byl 2. března ve svém bytě v panelovém domě na Okružní ulici v Prostějově zavražděn dvaaosmdesátiletý senior. Šestatřicetiletý muž přišel do místních novin nabídnout zajímavý příběh, přičemž očekával, že za něj dostane honorář.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

O objasnění případu vraždy seniora v Prostějově informovali v úterý novináře kriminalisté Karel Kadlec (vlevo) a Libor Šamšula.

Článek

„Nějak při své skromnosti přitom zapomněl, že v něm hrál významnou roli,“ řekl v úterý novinářům vedoucí odboru obecné kriminality krajského policejního ředitelství v Olomouci Libor Šamšula.

Právě zmíněný muž podle něj loupež naplánoval. Vrahem byl jeho jedenapadesátiletý komplic. Policisté šli po stopě, na kterou je navedl novinář, jenž s šestatřicetiletým mužem mluvil, a v sobotu byli oba pachatelé obviněni. Od neděle sedí ve vazební věznici.

Chtěli loupit a krást, situace se ale zvrtla

Motivem činu byla snaha zmocnit se peněz oběti. Zatímco mladší z pachatelů hlídal před bytem, starší do něj vniknul pod záminkou, že je pracovník výtahové firmy. Policisty na místo činu přivolal soused, který uslyšel z bytu rány a volání o pomoc.

„Úmyslem bylo loupit a krást. Situace se však na místě zvrhla. Starší z obviněných poté důchodce napadl. Ten zraněním na místě podlehl,“ uvedl Šamšula.

Tresty až deset a dvacet let

Kriminalisté podle něj začali okamžitě pátrat po muži, který byt před jejich příjezdem podle svědků opustil. Nikdo mu v tom nebránil, protože hasiči a další lidé, kteří byli na místě přítomni jako první, netušili, že by se smrtí seniora mohl mít něco společného. Policisté nicméně získali jeho podrobný popis, včetně jeho obličeje i oblečení.

Jeho portrét poté koloval městem, lidé si jeho podobu mohli prohlédnout například na chodbě centrální pošty. Seznámeni s ním byli i taxikáři, řidiči městské hromadné dopravy či pracovníci sociálních úřadů. Oba pachatelé byli obviněni z porušování domovní svobody. Starší z nich pak také z vraždy a mladší z loupeže. Prvnímu z nich hrozí až dvacet let vězení, druhý pak může strávit ve vězení až deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám