Hlavní obsah

Soud potvrdil údajnému členovi Toflova gangu podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sliby na ovlivnění vyšetřování stály někdejšího advokátního koncipienta a bývalého vyšetřovatele brněnské policie Miloše Almásyho čistý trestní rejstřík. Almásy totiž své klientce sliboval, že za několik set tisíc korun dokáže ovlivnit vyšetřování jejího případu. Vyinkasoval peníze a dál už nic neudělal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miloš Almásy před brněnským krajským soudem tvrdil, že je nevinen.

Článek

Odvolací brněnský Krajský soud mu za to v úterý potvrdil podmínku a peněžitý trest. Stejně dopadl i Almásyho kolega Roman Velecký. Almásy je navíc stíhán jako údajný člen tzv. Toflova gangu bývalých policistů, který měl vydírat bohaté podnikatele.

Oba podle verdiktu slíbili podnikatelce Věře Koudelkové, že u policie ovlivní vyšetřování úvěrového podvodu v její prospěch. Podle obžaloby za to dostali 270 tisíc korun.

Měli si říct o půl miliónu

Podnikatelka u soudu jako svědkyně řekla, že za vyřešení případu chtěli muži půl miliónu. Z toho 200 tisíc korun prý mělo jít policejní vyšetřovatelce Katarině Krajčové. Krajčová odmítla, že by kdykoli převzala jakýkoli úplatek i že by vyšetřování vedla ve prospěch podnikatelky s tím, že věc ani ovlivnit nemohla a pouze postupovala podle pokynů státní zástupkyně.

„Není zřejmé, že by se Almásy dopustil podvodu. Sice dostal peníze, ty ale byly určeny na poskytování právních služeb pro Koudelkovou. Obhajobu vykonával svědomitě a pečlivě, proto mu odměna náležela. Nikdy nepadlo ani slovo o tom, že by měl peníze použít na úplatky,“ prohlásila Almásyho obhájkyně. „Pokud chtěla policie někoho stíhat, tak měla především stíhat Koudelkovou a teprve až pak se zajímat o mého klienta,“ dodal advokát Veleckého.

Záloha na právní úkony

Podle samotného Almásyho se jednalo pouze o vztah klienta a jeho advokáta. Přiznal sice, že si od Koudelkové vzal bokem účetnictví advokátní kanceláře 100 tisíc korun, úplatky pro policejní vyšetřovatelku ale razantně odmítl.

„Požádal jsem o zálohu na právní úkony a náklady na obhajobu ve výši 220 tisíc korun. Její problémy se mi dařilo řešit a v tu chvíli se mnou byla maximálně spokojená. Jenže pak byla potřetí ve stejné věci obviněna, a to se její chování rapidně změnilo, začala vykládat, že jsem pro ní nic neudělal a podobně. Hučela do mě, abych vyšetřovatelku nějak uplatil nebo zdiskreditoval, ale já jí řekl, že to dělat nebudu a jestli se jí to nelíbí, tak že může jít. Pořád spekulovala, že je to jistě uplacené z protistrany,“ prohlásil před soudem Almásy.

Almásy společně s dalšími expolicisty a právníky sedí ve vazbě, vyšetřovatelé je podezřívají, že jako členové gangu dlouhodobě zastrašovali a vydírali podnikatele a za peníze ovlivňovali kauzy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám