Hlavní obsah

Pedofil znásilnil malé školačky i bývalou přítelkyni, dostal devět let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Suverénní úsměv na rtech, s nímž v pondělí přicházel do jednací síně brněnského Krajského soudu, při čtení rozsudku ztuhl na rtech dvaatřicetiletému Lukáši Dostálovi. Za nesouhlasného kroucení hlavou si totiž vyslechl trest za znásilnění své bývalé přítelkyně, k němuž mu soud připočítal i dalších šest sexuálních útoků na školačky. Senát v čele s Danou Kancírovou Dostála poslal na devět let za mříže.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Lukáš Dostál s trestem spokojený nebyl, celou dobu tvrdil, že je nevinný.

Článek

Bývalou přítelkyni pozval Dostál k sobě do brněnského bytu v červnu před čtyřmi lety. Ženě, která je podle znalců jednodušší povahy, pak navrhl, aby si vyzkoušela jeho nová pouta. Když želízka zaklapla, Dostál se na ženu vrhl, povalil na zem, svlékl a znásilnil.

„Nejsem nebezpečný, agresivní, ani sadistický. Jsem normální člověk, co chodí s holkami a neubližuje jim. Jsem slušně vychovaný. Mám z toho špatnou psychiku, nejím, nespím, ztrácím rodinu. Na tu holku tlačili policisté, protože na mě nic neměli. Nikdy jsem nikomu neublížil, jsem obyčejný člověk, který se nemá za co stydět, mám čisté svědomí,“ rozčiloval se před soudem Dostál, zatímco jeho advokát se snažil znevěrohodnit výpověď znásilněné ženy.

„Není schopna si vymyslet takovou konstrukci o znásilnění a pak ji udržet, opakovat. Sklony ke lhaní jsem nezjistila, nevymýšlí si, nechce na sebe upozorňovat. Neumí předvídat, co bude následovat, nedokáže racionálně reagovat,“ kontrovala znalkyně.

Nejmladší oběti bylo pouhých sedm let

Kromě své bývalé přítelkyně Dostál své pudy ukájel i při dalších sexuálních útocích. Předloni od května do června napadl v Brně šest dívek, nejmladší bylo přitom jen sedm let. Vždy si je vyhlédl před domem, pak se za nimi s nožem v ruce natlačil do prostoru schránek nebo do výtahu a tam je znásilnil. Jedna z jeho obětí utrpěla posttraumatickou stresovou poruchu a další se dodnes bojí samy chodit venku. Znalci Dostála označili za agresivně sadistického pedofila, jehož pobyt na svobodě je velmi nebezpečný. I proto mu soud uložil ochranné sexuologické léčení.

Při zatčení zabavila policie Dostálovi jeho mobilní telefony, v nichž měl četné fotografie malých dívek, prý dětí známých, které si vyfotografoval na památku.

Reklama

Výběr článků

Načítám