Hlavní obsah

Potápěči utonuli pod ledem, druhé tělo našli po mnoha hodinách

• Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Zatopený břidlicový lom ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku, který je pro svou křišťálově čistou vodu vyhledáván potápěči z celé republiky i z okolních zemí, si v neděli vyžádal další dvě oběti. Trojice mužů se zde potápěla, vynořil se ale jen jeden z nich. Jeho dva kamarádi byli nalezeni mrtví.

Foto: Profimedia.cz

Článek

O tragédii informovala v neděli mluvčí bruntálské policie Pavla Tušková. Trojice mužů se podle ní dopoledne potápěla v zatopeném lomu, který je po celé délce pokrytý ledem o síle asi dvaceti centimetrů.

„Z prozatím nezjištěných příčin zde došlo k utonutí 35letého cizince, který se zde potápěl spolu s dalšími dvěma známými. Na hladinu však vyplaval pouze jeden z nich,“ uvedla mluvčí s tím, že na místě jsou potápěči z Frýdku-Místku i z Brna.

Jedno tělo našli policejní potápěči odpoledne, po druhém pátrali až do deváté hodiny večerní.

Zřejmě měli málo vzduchu

Muži měli vybavení potřebné k potápění pod ledem. Je možné, že nebyli schopni najít díru, jíž se pod led dostali, a došla jim směs vzduchu.

Podle slov jednoho z policejních potápěčů pro Českou televizi trojice podcenila množství dýchací směsi vzhledem k tomu, jak daleko se ve vodě vydala. K díře, jíž do vody vlezli, se tak dostal jen jeden z nich.

„Na místě události asistoval vrtulník rychlé lékařské pomoci. Utonulého potápěče, který byl za pomoci motorové pily vyproštěn zpod ledu, přepravil na ližině ke břehu,“ doplnila Tušková.

Zatopený lom ve Svobodných Heřmanicích, mezi potápěči známý pod jménem Šifr, si v minulých letech vyžádal už řadu lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám