Hlavní obsah

Za podvod s nepravými podpisy dostal bývalý konkurzní správce šest let

– Ústí nad Labem
Právo, Aleš Pelikán

Bývalý konkurzní správce z Děčína Radek Deutsch dostal u ústeckého krajského soudu ve čtvrtek šestiletý trest za pokus podvodu. V létě 2010, když byl v podmíněném trestu za jiné podvody, zajistil nepravé podpisy manželů z Děčína na kupní smlouvě k prodeji tří nemovitostí za 5,3 miliónu korun ve Velké Bukovině na Děčínsku.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Radek Deutsch u ústeckého krajského soudu.

Článek

Devětačtyřicetiletý Deutsch byl přitom už v roce 2009 odsouzen za zpronevěru a další činy na tři roky vězení s podmíněným odkladem na pět let. Tehdy jako správce konkurzní podstaty vybíral neoprávněně peníze z účtu firmy, kterou spravoval.

S manželi se sice Deutsch ústně dohodl, že jim může nemovitosti prodat, konkrétního kupce ale neschválili. Deutsch nechtěl nemovitosti převést na sebe, protože tou dobou byla na jeho majetek vyhlášena exekuce. Jako kupujícího nechal uvést mladíka z Prahy, který podle soudu figuroval ve věci jako bílý kůň. Ten měl prý slíbenou odměnu 70 tisíc korun.

Falešné podpisy manželů jako prodejců ověřili v červenci 2010 bez jejich přítomnosti na Obecním úřadě ve Velké Bukovině, což potvrdili starosta i úřednice. Policie je za to stíhá. Deutsch následně podal návrh na přepsání vlastnického práva u katastrálního úřadu, k tomu ale nedošlo. Tamní pracovnice vyzvala manžele před přepsáním k odstranění nedostatků, a ti tak zjistili, že by měli prodávat něco, co ve skutečnosti neprodávají.

Státní zástupce trest požadoval v horní hranici sazby, která je 5 až 10 let, to by však bylo podle soudu neúměrně přísné. Rozsudek pravomocný zatím není, Deutsch se proti němu na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám