Hlavní obsah

V kauze Progres Invest hrozí dvěma podnikatelům až desetileté vězení

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Odročená kauza fondu Progres Invest, jedna z největších z prostředí divokého českého mafiánského kapitalismu devadesátých let minulého století, pokračovala ve čtvrtek u Královehradeckého soudu závěrečnými řečmi. Obžalovaným Vladimíru Michkovi a Pavlu Dvořákovi hrozí v případě usvědčení až deset let za mřížemi.

Článek

Státní zástupkyně navrhla pro obžalované několikaleté nepodmíněné tresty. Zakladateli firmy Michkovi, který je souzený jako uprchlý a dodnes ho nenašel ani Interpol, hrozí až deset let. Podle předsedy senátu soudu Petra Mráky bude rozsudek vynesen 11. až 12. dubna.

„Obžalovaní v letech 1994 až 1997 slibovali vysoké zhodnocení peněz, přestože věděli, že svým závazkům nebudou schopni dostát. Objektivní stránka trestných činů byla nepochybně prokázána,“ uvedla u soudu státní zástupkyně Lucie Žabková.

Necítím se vinen a žádám zproštění. Michek všechno řídil sám, já jsem nemohl jít do banky a vybrat si tam nějaké peníze.
Pavel Dvořák

Pro Michka navrhla Žabková trest v rozmezí osmi až deseti let, pro Dvořáka nad spodní hranicí trestní sazby, která je v tomto případu pět až deset let. Oběma někdejším jednatelům firmy navíc hrozí zákaz činnosti. Podle předpokladů obhájci navrhli zproštění obžaloby. Jednání obžalovaných podle nich nelze kvalifikovat jako trestný čin.

Dvořák se dlouhodobě brání tím, že k penězům neměl žádný přístup a vše řídil Michek. On sám byl údajně jen zaměstnancem bez rozhodovacího práva.

„Necítím se vinen a žádám zproštění. Michek všechno řídil sám, já jsem nemohl jít do banky a vybrat si tam nějaké peníze. Oproti obchodním zástupcům jsem si vydělal tak málo, že je to až k nevíře,“ řekl u soudu Dvořák.

Podle obžaloby, která se ke zdejšímu soudu vrátila po takřka pěti a půl letech, podnikatel Michek spolu se svým společníkem Dvořákem vylákali od 21 tisíc důvěřivců pod slibem až dvacetinásobného zhodnocení půl miliardy korun. Když zkrachovali, zůstaly jim na účtech pouhé dva milióny.

Zakladatel fondu Michek byl v záři 2006 odsouzen hradeckým soudem na devět a Dvořák na 6,5 let do vězení. Jednapadesátiletý Michek však v nepřítomnosti jako uprchlý. Oba muži se odvolali a vrchní soud po půl roce, v dubnu 2007, verdikt zrušil. Nikoliv však kvůli výši trestu, ale pro procesní pochybení. Požadoval v obnoveném líčení přesnou specifikaci jednotlivých poškozených a výši jejich škod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám