Hlavní obsah

Lysohlávky málem udělaly ze spořádaného kluka vraha, dostal podmínku

Právo, Pavel Karban
Ostrava

O velkém štěstí může při vzpomínkách na loňský srpen mluvit 23letý Peter Luštiak z Ostravy. Po vypití vývaru z lysohlávek a vykouření marihuany chtěl zabít o dva roky mladšího kamaráda a pak i sebe. Nejen že se mu to nepodařilo, ale jeho oběť navíc přivolala pomoc a zachránila tak Luštiakovi život.

Foto: Pavel Karban, Právo

Obžalovaný Peter Luštiak

Článek

Mladík se ve čtvrtek před Krajským soudem v Ostravě zodpovídal z trestného činu opilství, za což mu soud vyměřil tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let. Musí se také vzdát alkoholu a užívání drog. Soud mu rovněž nařídil ambulantní léčbu u psychologa.

Luštiak, který byl častým kuřákem marihuany, popsal událost jako nehodu při experimentování. „Už bych do houbiček nešel. Předtím jsem je dvakrát vyzkoušel, ale měl jsem jiný zážitek,“ prozradil.

Začal líbat kamaráda, chtěl s ním do nebe

Podle obžaloby si kamarádi loni 8. srpna odpoledne vyrobili odvar asi ze 40 lysohlávek. Snědli je a odvar popíjeli u lesíka v Ostravě-Martinově. U toho navíc kouřili marihuanu. Navozený psychotický stav vyvolal u Luštiaka touhu po kamarádovi. Dvakrát ho políbil, ten ho však vždy odstrčil se slovy: „Co děláš, blázne, já nejsem teplý.“

Obžalovaný pak sedl na ležícího přítele, škrtil ho a chtěl ho bodnout nožem, který měli sebou. „Chtěl jsem nás přivést do nebe,“ vysvětlil později vyšetřovatelům. A při bodání řekl: „Vydrž, už to bude, oba umřeme.“ Mladšímu z dvojice se nakonec podařilo vysmeknout a z místa utekl.

Vážně pobodal sám sebe

Na cestě potkal dvě ženy, s jejichž pomocí přivolal policii a záchranáře. Než dorazili, pokusil se Luštiak o sebevraždu tak, že se pobodal do hrudníku a krku.

Zatímco 21letý mladík utrpěl pouze řezná poranění na prstech, Luštiaka zachránila jen rychlá pomoc lékařů. „Myslím, že mě nechtěl pořezat nikde jinde, než na krku,“ vzpomínal napadený před soudem s tím, že se k tomu nerad vrací. „Mám na to špatné vzpomínky, jsem rád, že to dopadlo, jak to dopadlo.“

Nedoporučuju to nikomu. A když se to stane, neměli by věřit svým myšlenkám.
odsouzený

Před sedmi měsíci spolu mladíci bydleli a byli nejlepšími kamarády. A kamarádí spolu i dnes. „Vídáme se jednou, dvakrát za měsíc. Petr se mi omluvil, chtěl by to vrátit zpátky,“ řekl mladší z dvojice.

Luštiak to u soudu potvrdil s tím, že od té doby se drog ani netknul. „Nedoporučuju to nikomu. A když se to stane, neměli by věřit svým myšlenkám, všechno je hodně zkreslené a hrotí se,“ varoval před podobnými experimenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám