Hlavní obsah

Údajné milionové podvody v Klubu hurá kamarád řeší soud

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Královehradecký krajský soud začal ve středu rozplétat složitý případ bývalého ředitele sdružení Klub hurá kamarád z Pardubic Davida Matýska, kterého obžaloba viní z dotačního podvodu. V případě odsouzení mu hrozí pět až deset let vězení.

Foto: René Chvalina, Právo

Bývalý ředitel sdružení Klub hurá kamarád z Pardubic David Matýsek u soudu

Článek

Spisový materiál případu obsahuje na deset tisíc stran a jen obžaloba o 191 stranách se četla téměř hodinu. Podle spisu měl Matýsek připravit dotačními podvody devatenáct institucí o téměř sedm miliónů korun. U soudu zazněla pouze část obžaloby a hlavní líčení bylo odročeno.

Matýsek před soudem k případu zatím nevypovídal. Nestihl se totiž dostatečně připravit na proces, protože si předvolání k soudu vyzvedl po policejní výzvě teprve v pondělí. „S ohledem na krátkou dobu od doručení obžaloby nejsem v tuto chvíli schopen se řádně vyjádřit a vypovídat,“ uvedl u soudu Matýsek.

Jeden doklad proplatilo více institucí

Svolil nicméně k tomu, aby se četla obžaloba. Podalo ji Vrchní státní zastupitelství v Praze, neboť i údajné podvody vyšetřoval celostátní policejní útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Podle obžaloby Matýsek od počátku roku 2001 do poloviny února 2007, kdy byl na majetek klubu prohlášen konkurz, uplatnil vícekrát tytéž daňové doklady. „Tím dosáhl, že jeden daňový doklad prokazující jeden skutečný náklad byl proplacen v rámci různých dotačních titulů vícekrát,“ stojí v obžalobě.

Já se k tomu opravdu nebudu více vyjadřovat.
obžalovaný

Podle spisu Matýsek způsobil 1194 dílčími úkony škodu devatenácti organizacím, například ministerstvu práce a sociálních věcí či úřadu vlády.

Matýsek se k obžalobě nechce zatím vyjadřovat. „Jsme úplně na začátku, já se k tomu opravdu nebudu více vyjadřovat,“ řekl Matýsek. Bez bližších informací jen uvedl, že v celém případu žádná škoda fakticky nevznikla a že se rozhodně nedopustil trestného činu. Soudce Miloslav Ježek líčení odročil na 24. dubna.

V roce 2006 Matýsek kandidoval do pardubického zastupitelstva za ODS a jen těsně neuspěl. Nyní se podle svých slov už ve straně neangažuje

Reklama

Výběr článků

Načítám