Hlavní obsah

Pobodal muže, který ho napomenul, že močí na ulici. Dostal za to šest let

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Překvapivě mírný trest vyměřil ve středu Krajský soud v Ostravě třiašedesátiletému invalidovi Josefu Švábeníkovi, který loni v srpnu ve zlosti pobodal na ulici svého souseda. Muž ho totiž napomenul kvůli tomu, že v opilosti za bílého dne močí v místech, kam si chodí hrát děti. Soud muže uznal vinným z pokusu o vraždu, trest ale vynesl hluboko pod základní sazbou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Josef Švábeník má za pokus o vraždu strávit za mřížemi šest let.

Článek

„Trest v základní sazbě byl nepřiměřeně přísný a nápravy lze dosáhnout i vyměřením nižšího trestu. Soud přihlédl k tomu, že obžalovaný je osobou vyššího věku a je nemocný. Přihlédl i jeho bezúhonnosti a k tomu, že poškozený utrpěl jen lehké zranění,“ vysvětlila soudkyně Lenka Čechová.

Incident se odehrál 5. srpna v malé vísce Edrovice u Rýmařova na Bruntálsku. Josef Švábeník se v odpoledních hodinách vracel opilý z restaurace a jak bylo jeho zvykem, rozhodl se vymočit na hromadu dřeva, uloženou mezi obytnými domy. To se nelíbilo jednomu ze sousedů, který muže napomenul. Následně došlo k menší strkanici, po které Švábeník odešel domů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Josef Švábeník má za pokus o vraždu strávit za mřížemi šest let.

Za patnáct minut se vrátil s masivním loveckým nožem, kterým na svého souseda zaútočil. Nejprve ho bodl do hrudníku a poté následovalo ještě dalších pět výpadů nožem. „Poškozenému se za pomoci kbelíku podařilo ubránit,“ uvedla soudkyně s tím, že na místo se pak seběhlo množství dalších lidí, kteří od sebe oba muže rozdělili. „Jen díky sebeobraně neutrpěl napadený muž vážnější zranění,“ uvedla soudkyně.

Obžalovanému za pokus o vraždu v prvním odstavci hrozilo deset až osmnáct let vězení. Muž se i proto vzdal práva na odvolání. Státní zástupce si ale ponechal lhůtu pro podání odvolání, protože trest se mu zdá příliš mírný.

Reklama

Výběr článků

Načítám