Hlavní obsah

Podnikatelé, kteří měli uplácet Babákova asistenta, stojí před soudem

Právo, jim
Praha
Aktualizováno

Trojice libereckých podnikatelů Jiří Zeronik, Josef Šlechta a Milan Hnilica stanula ve středu před soudem. Asistentova poslance VV Michala Babáka Šimona Stejkozu se prý pokusili uplatit částkou 15 miliónů korun. Chtěli získat dotaci 250 miliónů korun pro plánovanou vysokou školu v Liberci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Zeronik (vpravo) před soudem

Článek

Stejkoza se na policii obrátil v květnu, ihned, jakmile mu byl nabídnut úplatek. Podle obžaloby dostal "zálohu" ve výši 300 000 korun na "otevření dveří".

Na následné společné schůzce všech aktérů v Babákově kanceláři prý řeč o korupci nebyla. Hnilica se prý ale po skončení schůzky vrátil do kanceláře, aby si "vyřídil soukromé záležitosti". Schůzky se ale už odehrávaly v režii policie.

Hnilica vypověděl, že o 300 tisících si řekl sám Stejkoza na uplácení úředníka ministerstva školství, do budoucna prý chtěl dalších 800 tisíc. Šlechta se Zeronikem podle něj nechtěli nic ilegálně podnikat, a tak se rozhodl Stejkozu na vlastní pěst vyprovokovat, aby prý ukázal veřejnosti, jak to ve státní správě chodí. Pár dní po předání 300 tisíc vše nahlásil na policii, ta jej však časem zatkla s tím, že vše od počátku monitorovala.

Podle obhajoby se jedná o policejní provokaci, proto bude u dalšího jednání v dubnu vyslechnut odpovědný policista.

Zeronik a Šlechta tvrdí, že o úplatku nevěděli.

Soud už dříve Hnilicu, Stejkozu a Zeronika pokutoval. Druzí dva jmenovaní se odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám