Hlavní obsah

Za požár vietnamské tržnice v Brně padla podmínka

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Večerní nebe nad Brnem rozzářil loni v polovině ledna obrovský požár vietnamské tržnice v Olomoucké ulici. Popelem tam lehlo několik hal až po strop napěchovaných textilem, botami a dalším zbožím. Na vině byl zaměstnanec majitele tržnice třiapadesátiletý Toan Bui Ngoc, který osudový večer v jedné z hal svařoval dveře. Asi dvacet minut poté, co skončil, začalo v kóji hořet uskladněné oblečení. Škoda se nakonec vyšplhala na 50 miliónů korun.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Požár loni zcela zničil několik hal tržnice.

Článek

Neopatrného svářeče v úterý potrestal brněnský Městský soud podmínečným trestem, muž přitom mohl skončit až na 8 let za mřížemi.

„Obžalovaný nedodržel bezpečnostní opatření, nedodržoval zásady protipožární ochrany, na místě bylo zakázáno použití otevřeného ohně, navíc nedodržel ani návod k použití svařovací soupravy,“ konstatoval státní zástupce.

„I laikovi je jasné, že nelze svařovat v kóji plné textilu a jako ochranu používat papírovou krabici,“ kroutila hlavou při odůvodnění verdiktu soudkyně Šárka Schinzelová, která muže navíc odsoudila k náhradě mnohamiliónové škody a zakázala mu na několik let svařování.

Sám Vietnamec si k soudu verdikt nepřišel poslechnout, po požáru totiž vzal do zaječích a zmizel do své domoviny. Po svém advokátovi pouze vzkázal, že po jeho svařování určitě nic hořet nezačalo.

Svařovat se naučil ve Vietnamu

„Při svařování byl opatrný, nikdy předtím se mu nic podobného nestalo, naučil se to ve Vietnamu. V té kóji ten samý den hráli další muži karty a kouřili u toho, pálili tam vonné tyčinky, nájemce kóje byl navíc silně zadlužen, tajil to před svými obchodními partnery a chystal se odjet ze země,“ hájil klienta jeho advokát, který navíc poukázal na to, že policie údajně na místě nezajistila potřebné vzorky k provedení expertízy.

Jak vyšetřovatelé hasičů, tak i posléze soudní znalec ale jako jednoznačnou příčinu vzniku požáru určili nedbalost při sváření. Navíc místo snímala bezpečnostní kamera, která zachytila pouze svařujícího muže, nikdo další už se pak na místě nepohyboval.

Tržnice v Olomoucké ulici je největším skladištěm na Moravě využívaným vietnamskými obchodníky. Přestože v ní celníci takřka každý týden kontrolují a zabavují zboží, jsou ho haly stále plné. Při likvidaci ohně zasahovalo 22 hasičských jednotek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám