Hlavní obsah

Kvůli sedmi stovkám málem umlátil člověka, dostal podmínku

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Jako smyslů zbavený řádil v polovině května v jedné z hospod v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku třiadvacetiletý Rostislav Tomanec. Kvůli podezření, že mu jeden z hostů vzal z peněženky 700 korun, zbil muže do bezvědomí. Policie jeho jednání klasifikovala jako vydírání, za které mu před soudem hrozilo až 12 let vězení. Tomanec ale v pondělí odešel od brněnského krajského soudu jen s podmínkou.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Rostislav Tomanec mohl od soudu odejít spokojený, hrozilo mu až 12 let a odešel s podmínkou.

Článek

Krvavý příběh se začal psát v baru Street, kde Tomanec popíjel. Při odchodu na záchod nechal na baru peněženku, a když se po chvilce vrátil, peníze z ní byly pryč. Jako pachatele si Tomanec označil jednoho z hostů a jel se ho pronásledovat do další hospody, kde ho chtěl ztrestat. „Prý jsem mu vzal peníze, přišel ke mně a už jsem dostával. Probudil jsem se až v Brně v nemocnici. Já jsem mu ale nic nevzal,“ tvrdil před soudem napadený muž.

„Nikdo jiný mi to nemohl vzít, proto jsem šel za ním do hospody. Měl před sebou pivo, tak jsem mu dal ránu a v klidu jsem mu řekl, ať mi ty peníze vrátí. Na to nereagoval a šel k baru, tak jsem mu dal další ránu, to zaškobrtl, upadl na přepravky a svalil se na záda. Pak se zvedl, ale já ho povalil, snažil se mě kopnout nohou, a tak jsem ho kopl do obličeje. Nakonec si stoupl, dal jsem mu další ránu, to upadl nosem na sklenice. Pak přijela policie,“ prohlásil Tomanec.

Následkem útoku bylo mimo jiné i krvácení pod tvrdou plenu mozkovou. Podle soudkyně Dany Kancírové si Tomanec musel být vědom, že může způsobit život ohrožující zranění.

„Obžalovaný dosud nebyl soudem trestán, našel si práci, má ji co nejdříve vykonávat jako řidič kamiónu. Jednal v situaci, kdy pojal podezření, že mu poškozený odcizil peníze, byl pod vlivem alkoholu. Je určitým způsobem přirozené, že byl na poškozeného nazloben. Zřejmě alkohol způsobil odbrzdění zábran. Jednání lituje a je předpoklad, že v budoucnu povede řádný život a vyvaruje se neadekvátních reakcí,“ odůvodnila verdikt Kancírová.

Reklama

Výběr článků

Načítám