Hlavní obsah

Za chystanou vzpouru ve věznicích nepadnou obvinění

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Za údajnou říjnovou chystanou vzpouru v pěti českých věznicích nepadne jediné obvinění. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v těchto dnech případ odložili.

Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Zadržené zbraně

Článek

„Obdržela jsem usnesení policie o odložení věci s tím, že nikdo nespáchal trestný čin. Nyní spis studuji a v řádech dnů rozhodnu, jestli je toto rozhodnutí v pořádku,“ řekla v pátek Právu šéfka žalobců z Prahy 4 Blanka Valsamisová.

Doplnila, že pravděpodobně závěry policistů posvětí a případ tudíž pravomocně skončí u ledu.

Podle informací Práva mají policisté za to, že se žádná rozsáhlá vzpoura vůbec nechystala, možné viníky sice údajně ztotožnili, ale v jejich jednání případný trestný čin nezjistili.

Původně se přitom v médiích objevily spekulace o tom, že v čele údajných vzbouřenců stanuli někteří členové nechvalně proslulého tzv. Berdychova gangu, což ale následně popřeli jak zástupci vězeňské služby, tak ministerstva spravedlnosti.

Nicméně shodně uváděli, že ke vzpourám se vězni chystali v pěti věznicích v blízkosti Prahy, přičemž hlavní štáb byl v pražské Pankráci.

Ministerstvo si stojí za svým

Ministerstvo spravedlnosti, které v říjnu ústy svého šéfa Jiřího Pospíšila (ODS) tvrdilo, že vězeňská služba zhatila plány odsouzených z několika věznic na vzpouru, si i přes rozhodnutí policie stojí za svým.

„Příprava té vzpoury měla naprosto reálný základ, zajistili jsme tam mnoho sečných a bodných zbraní (viz foto), malou telekomunikační ústřednu pro organizování té vzpoury (viz foto), dokonce byla zajištěna i jedna nefunkční střelná zbraň. Nejednalo se o žádnou mediální bublinu,“ tvrdí náměstek ministra pro vězeňství Daniel Volák.

Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Telefonní ústředna, která měla sloužit k přípravě vězeňské vzpoury

Doplnil, že vedení vězeňské služby a potažmo ministerstvo získalo informaci o tom, že ke konkrétnímu datu se má vzpoura uskutečnit.

„Za tím si stojíme dodnes a máme o tom jednoznačné důkazy,“ podotkl náměstek.

Důvod, proč policie nikoho nehodlá obvinit, vidí podle svých slov v tom, že se plánování vzpoury zabránilo už v úplném zárodku, a vězni tak ani nestihli žádný trestný čin spáchat.

„Kdyby se tam nějaký stal, tak by byl minimálně násilný a skončil by buď zraněním, nebo možná smrtí třeba příslušníka vězeňské služby, takže svým způsobem je dobře, že se tam žádný nestal,“ míní Volák a druhým dechem chválí práci dozorců, že případ včas odhalili.

Vězni budou potrestáni

Přestože se sice vězni žádného zločinu podle policie nedopustili, potrestání je stejně nemine.

„Fakt, že policie v jednání těch odsouzených nespatřuje naplnění skutkové podstaty trestného činu, nemá vliv na to, že vězeňská služba s nimi povede kárné řízení za provinění při přípravě a realizaci té vzpoury,“ poznamenal Volák.

Vedení vězeňské služby podle něj čekalo, jak dopadne policejní šetření a nyní tedy v rámci kárného řízení přistoupí ke konečnému potrestání odsouzených.

„Bude se to týkat minimálně dvou, možná až šesti vězňů. Všichni byli původně na Pankráci, nyní už jsou rozvezeni do jiných věznic,“ upřesnil Volák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám