Hlavní obsah

Sexuálního útočníka propustili z léčebny, hned znásilnil dvě ženy

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Je mu teprve devatenáct, ale jeho trestní rejstřík už vydá na román. Zdeněk Pelikán v šestnácti letech poprvé sexuálně zaútočil na dvě ženy, za to dostal podmínku a skončil na dva roky v léčebně. Ve čtvrtek stanul před soudem znovu kvůli dvěma znásilněním, z nichž první spáchal jen měsíc po propuštění z léčby. A v srpnu zaútočil na další ženu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdeněk Pelikán před soudem posmrkával a tvrdil, že všeho lituje.

Článek

První oběť si opilý Pelikán, navíc pod vlivem marihuany, vyhlédl v Brně v polovině července po půlnoci v Gajdošově ulici. K sedmapadesátileté ženě přistoupil zezadu od pasu nahý, zatáhl ji do křoví, kde ji vysvlékl.

Znásilnění patří mezi největší stresory v životě.
znalkyně

„Paní jsem řekl, ať nekřičí, nebo že ji zabiju, i když to bych nikdy neudělal. Pak jsem na ní vykonal soulož, trvalo to asi patnáct minut. Pak jsem ji odvedl přes ulici s tím, že tam bydlím, ale to jsem lhal. Znova jsem ji tam povalil na zem a souložil, trvalo to několik desítek minut. Nakonec jsem jí řekl, že jí za to dám peníze. Měl jsem prostě sexuální choutky,“ tichým hlasem vykládal Pelikán.

Žena po útoku trpí posttraumatickou stresovou poruchou. „Znásilnění patří mezi největší stresory v životě. Většinou do dvou let tato porucha odezní, ale u poměrně velkého procenta lidí přejde do chronické podoby. Vývoj nyní nelze odhadnout,“ konstatovala soudní znalkyně.

Chodil pracovat na zahrádku

Další oběť si Pelikán vyhlédl o měsíc později. Své choutky chtěl tentokrát ukojit na pětadvacetileté ženě, na kterou opět bez kalhot zaútočil v noci v podchodu. „Chytil jsem ji, aby nekřičela, osahával jsem ji na prsou a přirození, řekl jsem jí, ať mi to udělá pusou, ale ona se vysmekla a utekla,“ popisoval mladý násilník.

Pelikán u soudu tvrdil, že při jeho ústavním léčení jen chodil v brněnské psychiatrické léčebně pracovat na zahrádku a na skupinovou terapii, jinak s ním prý nebylo pracováno. Soud pak v dubnu loňského roku rozhodl o přeměně léčení na ambulantní formu a v červnu mladík brány ústavu opustil.

Začal hned po svém propuštění zneužívat alkohol i marihuanu.
znalkyně

„Městský soud vycházel při svém rozhodování z odborného vyjádření psychiatrické léčebny. Proti změně ústavní péče podal stížnost státní zástupce, ale Krajský soud v Brně ji zamítl. Soudy neměly důvod zpochybňovat stanovisko a odborné vyjádření léčebny,“ řekla mluvčí Městského soudu Gabriela Stočková.

„Obžalovaný začal hned po svém propuštění zneužívat alkohol i marihuanu, přestože byl poučen, jak to na něj může působit. Jeho jednání bylo stejné jako při předchozích útocích. Cíleně při prvním útoku prodlužoval utrpení oběti, což je znakem sadismu. Jeho pobyt na svobodě je vysoce nebezpečný, doporučuji proto uložit další ústavní ochranné léčení s hormonálně tlumivou medikací. Ta nebyla předtím použita, protože v ústavu byl jako mladistvý a hormonální tlumení u nich je problematické a má zdravotní rizika,“ prohlásila znalkyně.

Hormonálně tlumivá léčba

Léčebnu, a ne nikoli například detenční ústav, znalkyně doporučila i přesto, že Pelikán při svém prvním ústavním pobytu z léčebny prý utíkal, nosil tam drogy, natáčel sexuální aktivity spolubydlících a pak je vydíral. „Nyní mu můžeme nasadit nejvyšší dávku hormonálně tlumivé léčby, proto nenavrhuji detenční ústav,“ vysvětlila znalkyně.

Senát v čele s Danou Kancírovou by mohl vynést verdikt v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám