Hlavní obsah

Radikál se přihlásil k myšlence nacismu, ale od soudu odešel bez trestu

Právo, pko
Brno

S úsměvem na rtech odcházeli ve středu od brněnského Městského soudu tři přívrženci Dělnické mládeže v čele s jejím předsedou Erikem Lamprechtem. Před soud je pohnal státní zástupce za to, že při loňském 1. máji nesli v čele pochodu několika stovek radikálů pochodujících brněnským Bronxem transparent s nápisem „Evropo povstaň!“ s dodatkem „Za společnou Evropu našich národů“.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Čvartinský, Hana Ordáňová a Erik Lamprecht u brněnského soudu.

Článek

Žalobce v heslech spatřoval propagaci neonacismu, soudce David Otevřel ale všechny zprostil obžaloby s tím, že nešlo o trestný čin.

„Kdyby to byl nějaký špatný transparent, tak by ho snad na místě policie sbalila i s dalšími lidmi. Nikdo nám neřekl, že je závadový, a teď nás tahají po soudech. Ten transparent jsem sice nesl, ale neviděl jsem ho. Myšlenka nacismu ve své podstatě není špatná,“ vyznal se před soudem Čvartinský.

Obžaloba stála především na znaleckém posudku. "Heslo 'Evropo povstaň!' vzniklo modifikací původního hesla nacistické organizace SA 'Německo probuď se!'. Podobná hesla nyní používá soudobá neonacistická scéna,“ prohlásil znalec s tím, že neonacisté nyní používají zástupné symboly, které nejsou lehce odhalitelné.

Soudce Otevřel upozornil, že pokud by bylo žalované jednání popsáno v širších souvislostech, mohl znít verdikt jinak. „Soud je ale vázán žalobou. Proti tomu pochodu se na protest sešli na místě odpůrci neonacismu, ale ti protestovali ne proto, že by viděli žalovaný transparent, ale třeba proto, že už s těmi lidmi měli nějakou zkušenost,“ prohlásil Otevřel s tím, že obžalovaní se sice dotkli hranice trestnosti, ale za ni se nedostali.

Reklama

Výběr článků

Načítám