Hlavní obsah

Svědek označil za strůjce tunelu v CS Fondech sebe i miliardáře Tykače

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Celou věc jsem organizoval já, pan Tykač a další.“ Tak ve středu začal svou svědeckou výpověď v kauze více než miliardového vytunelování společnosti CS Fondy podnikatel František Bušek, původním jménem Chobot.

Foto: Petr Horník, Právo

Český podnikatel František Bušek označil sebe a Pavla Tykače za organizátory tunelu v CS Fondech.

Článek

Je už druhým klíčovým svědkem, který u pražského městského soudu označil za strůjce jednoho z největších podvodů v porevoluční historii miliardáře a nynějšího majitele těžebního gigantu Czech Coal Pavla Tykače.

Bušek se mohl v klidu ke svému nezákonnému jednání před soudem přiznat, protože jeho aktivity z 90. let už jsou promlčeny, což dal ostentativně najevo. Proto si také nebral servítky a s úsměvem na rtech vyprávěl, jak společně s Tykačem zorganizovali vyvedení celkem 1,23 miliardy korun v březnu 1997 do zahraničí.

Vypovídal přitom podobně, jako v lednu jiný svědek, německý podnikatel Klaus Peter Schimmelpfennig, který tehdy uvedl, že si jej kvůli transakci, vedoucí k vyvedení miliardy na řadu účtů v zahraničí, najali právě Bušek a Tykač. Ten opakovaně jakýkoli podíl na vytunelování fondů odmítl.

Bušek rovněž upřesnil následné přerozdělení stovek miliónů mezi hlavními aktéry podvodu. Téměř polovinu ze zmíněné 1,23 miliardy prý spolkly náklady na správce účtů a právníky, ze zbylé části podle něj dostal půlku tehdejší šéf firmy Motoinvest Tykač a zbytek zamířil na účty do USA.

„My jsme si ale s panem Tykačem žádné doklady o praní jeho špinavých peněz nepsali,“ odpověděl Bušek na dotaz soudu, zda má uzavřenou dohodu o tehdejším rozdělení peněz písemně. Zároveň poznamenal, že on sám na transakci prodělal.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý vedoucí samostatného oddělení Finančního analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) Jiří Kudlík.

Zastal se také dvou mužů, kteří nyní kvůli podvodu s CS Fondy sedí na lavici obžalovaných, tedy někdejšího prvního šéfa speciálního Finančně-analytického útvaru ministerstva financí Jiřího Kudlíka a podnikatele Petra Müllera. První z nich podle státního zástupce nezabránil vyvedení peněz z ČR, i když jako jediný údajně mohl.

Sedět mám já a Tykač

„Kudlík s Müllerem nic neorganizovali, náš obchod kolem nich proběhl rychlostí blesku. Ti, co tady mají sedět na lavici obžalovaných, je pan Tykač, já a Schimmelpfennig, ale to je otázka na státního zástupce, proč tomu tak není,“ podotkl Bušek.

Žalobce Marek Solar novinářům řekl, že i vzhledem ke druhému svědectví hovořícímu o nezákonném jednání Tykače, zváží další kroky. Musí však nejprve zjistit, zda není i jednání jednoho z nejbohatších Čechů rovněž promlčené. Zdá se však, že na rozdíl od Buška nikoliv.

Tykač už byl totiž v letech 2006 až 2008 kvůli tunelu v CS Fondech obviněn, ale jeho stíhání pak žalobce František Fíla zastavil. Nynější státní zástupce Solar nevyloučil obnovu Tykačova již pravomocně skončeného trestního řízení.

Podle Tykačova mluvčího Jana Chudomela jsou nynější svědectví důsledkem neúspěšného pokusu o vydírání jeho šéfa. Asi v polovině loňského roku prý podnikatele kontaktovali lidé vyslaní Buškem a chtěli „významnou finanční částku“ za to, že nevyužijí procesu v kauze CS Fondů k Tykačově kriminalizaci. Z jejich vyjádření podle Chudomela vyplynulo, že se na vyvedení peněz z CS Fondů podíleli, ale jejich jednání je již promlčeno. Soud bude pokračovat v dubnu, kdy by mohl zaznít rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám