Hlavní obsah

Za vraždu spisovatelky Monyové dostal Ingr 15 let vězení

Právo, Novinky, Miroslav Homola, Petr Nový
Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně ve středu vynesl verdikt nad Borisem Ingrem. Poslal ho na 15 let do vězení s ostrahou za vraždu své manželky, spisovatelky Simony Monyové. Ingr se k vraždě nepřiznal a tvrdil, že si na nic nepamatuje. Ingr musí podle verdiktu soudu uhradit dva a půl miliónu korun pozůstalým, především dětem.

Soudkyně vynáší verdikt nad Borisem IngremVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Ingr se na místě odvolal. Podle státní zástupkyně není ani tak překvapující délka trestu, jako výše odškodného pro pozůstalé. Celkem má Ingr zaplatit dva a půl miliónu korun, nejmladšímu sedmiletému synovi soud přiřkl odškodnění 1 240 000 korun.

"To je doposud v Česku nevídaná částka, ale rozhodně je to dobře," řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

"Nepřišli jsme sem pro pomstu, dceru nám to nevrátí. Je ale dobře, že nejmladší syn bude již dospělý, až vyjde jeho otec z vězení a nebude tak na něj mít vliv," řekl otec zavražděné Gustav Urbánek.

Ztráta paměti na vliv jednání obžalovaného vliv nemá.
soudkyně

Rozsudek v soudní síni vyslechli i rodiče zavražděné a ve chvíli, kdy se četl dlouhý seznam zranění, které zavražděná utrpěla, se její matka rozplakala. Rozsudek byl překvapivý, očekával se spíš při nižší hranici, maximálně Ingrovi hrozilo 18 let.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Boris Ingr u soudu při vynesení rozsudku.

Podle znalců měla na těle celkem šest ran. Vraha podle soudu usvědčil mimo jiné i jeho vlastní telefonát, kdy volal rychlou záchrannou službu bezprostředně po činu 3. srpna ze svého telefonu.

„Ztráta paměti na vliv jednání obžalovaného vliv nemá,“ uvedla předsedkyně senátu Dana Kancírová při zdůvodňování rozsudku. Podle soudu byl Ingr na manželce závislý finančně, ale i při dosahování svého společenského postavení.

„Nenávist je mu přednější než bezvýznamnost, při motivaci činu hrála roli psychologická společenská závislost na obžalované. Čin spáchal obžalovaný, který byl příčetný,“ uvádí se mimo jiné ve znaleckém posudku.

Děti přišly o matku, bratr o sestru. To jsou věci, které se napravit nedají.
Boris Ingr

V závěrečných řečech navrhla státní zástupkyně Iveta Eichlerová pro Ingra trest za vraždu v rozmezí 10 až 14 let. Požadovala také, aby pozůstalým nahradil škodu převyšující milión korun. Oproti tomu obhajoba požadovala zproštění obžaloby, obhájce odkázal na rozpory ve svědeckých výpovědích.

„Děti přišly o matku, bratr o sestru. To jsou věci, které se napravit nedají. Co převažuje, je lítost nad ztrátou milovaného člověka,“ uvedl ve své závěrečné řeči sám Ingr, který zdůraznil, že neví, co se stalo.

Spisovatelka chtěla rozvod

Tragédie se odehrála loni na začátku srpna v rodinném domě v Brně po déle trvajícím bouřlivém vztahu manželů. Monyová údajně dospěla k názoru, že je s ní manžel jen kvůli penězům, kvůli čemuž ho poslala také na detektor lži.

Ten měl její pochybnosti potvrdit. Proto se spisovatelka rozhodla pro rozvod, s čímž se však Ingr, podle všeho, nechtěl smířit.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Boris Ingr přichází do soudní síně.

Třetího srpna večer přišel Ingr do jejího domu v Obřanech s tím, že jde uspat jejich syna. Ingr měl před dítětem otevřít okno domu a vyskočit z něj, ale vážněji se nezranil. Pak nastala hádka, při které spisovatelka utržila šest bodných ran a na místě zemřela.

Ingr po celou dobu tvrdí, že si na nic nevzpomíná. Podle lékařů ale nemluví pravdu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám