Hlavní obsah

Hradecká nemocnice nemusí zaplatit pozůstalému

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Fakultní nemocnice v Hradci Králové se nemusí omluvit ani zaplatit půl miliónu korun, což po ní požadoval Petr Mikeš. Ten nemocnici žaloval kvůli tomu, že nedal souhlas k pohřbení těla svého otce. Krajský soud v Hradci Králové v úterý jeho žalobu zamítl. Mikeš s verdiktem nesouhlasí a chce se proti němu odvolat.

Foto: René Chvalina, Právo

Petr Mikeš se svou žalobou proti královéhradecké nemocnici u soudu v úterý neuspěl

Článek

„S tímto rozhodnutím jsem tak nějak počítal, ale v soudech budu i nadále pokračovat. Chci, aby někdo rozhodl, kdo pochybil,“ uvedl po verdiktu soudu Mikeš. Případem by se tak mohl zabývat pražský vrchní soud.

Královéhradecký soud dal nemocnici za pravdu v tom, že není povinností Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice v Hradci Králové, aby pátral po příbuzných a staral se o pohřbení.

„Pokud by zažaloval město, tak v tom případě by měl šanci uspět. Město totiž zřejmě pochybilo. Přesto si myslím, že s takovou finanční satisfakcí, kterou požadoval, by neuspěl ani v dalším sporu,“ řekla po skončení líčení soudkyně Věra Adámková.

O pohřbu se dozvěděl pozdě

Tělo Mikešova otce našli lidé na konci října 2009 v Hradci Králové, pitva provedená v hradecké nemocnici potvrdila, že muž nezemřel násilnou smrtí. Mikeš, který v té době byl v příbramské věznici, se o otcově smrti dozvěděl 5. listopadu.

Sociální pracovnice mu řekla, že s tělem zatím nelze nakládat, dokud hradecké státní zastupitelství nevydá souhlas s pohřbením. Státní zastupitelství mělo toto rozhodnutí vydat 6. ledna a Mikeš ho obdržel až 19. ledna, přitom tělo z fakultní nemocnice odvezla pohřební služba již dříve, ostatky byly zpopelněné v polovině prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám