Hlavní obsah

Polák prodával drogy jako sběratelské předměty, půjde na tři roky do vězení

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Za prodej drog maskovaných jako sběratelské předměty liberecký okresní soud v úterý potrestal třemi roky vězení šestadvacetiletého Jakuba Stefanika. Polák v obchodě s názvem Kokoland.eu provozoval tzv. smart-shop, ve kterém se stejně jako na dalších místech v ČR maskovaně prodávaly drogy.

Článek

Většina jich ukončila provoz poté, co vstoupila v platnost novela zákona, která zakazovala prodej těchto syntetických látek. Kromě trestu odnětí svobody Stefanika soud vyhostil z České republiky a nařídil propadnutí zabavených věcí včetně hotovosti, která podle soudního verdiktu pocházela z trestné činnosti. Policie muže zadržela už loni v létě a na rozsudek čekal ve vazbě. Na místě se proti němu odvolal, případ proto zamíří ke krajskému soudu.

„Svědek uvedl, že si obžalovaný prodejem přišel na třicet tisíc korun měsíčně. Potvrdily to i deníky o prodeji,“ uvedl předseda soudního senátu František Jahůdka. Podle něj bylo jednání obžalovaného společensky mimořádně nebezpečné, jelikož obchod evokoval dojem legálního prodeje. „Drogu si koupilo mnoho lidí, kteří by si ji pokoutně nesháněli,“ vysvětlil soudce.

Polák prodával nové druhy syntetických drog, které byly svým účinkem srovnatelné například s pervitinem nebo s extází. Obžalovaný podle jeho obhájce nevěděl, že se tyto látky nemohou v České republice prodávat. Podle soudu však prodával i marihuanu. Koupil si ji od něj ale policista pracující v utajení, právě díky tomu se policii podařilo vyvrátit tvrzení, že se jedná o dárkové předměty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám