Hlavní obsah

Soud rozhoduje o obnově procesu s Bohumírem Ďuričkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud se v úterý začal zabývat návrhem, kterým se pražský podnikatel Bohumír Ďuričko domáhá obnovy svého procesu. V současnosti si odpykává trest 12,5 roku vězení za vraždu Václava Kočky mladšího.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Ďuričko

Článek

Ďuričko soudu předložil nové znalecké posudky, které podle něho mají dokládat, že nešlo o vraždu, ale jiný trestný čin. Při případném novém procesu by chtěl dostat mírnější trest. Po výslechu několika znalců trestní senát jednání odročil na 2. dubna.

"My se tady nesnažíme o zproštění klienta, protože samozřejmě to, čeho se dopustil, není dobré, ale v každém případě trest má být jiný. Má být nižší a má odpovídat tomu, že se nejednalo o žádnou úkladnou vraždu," řekl Ďuričkův advokát Vadim Rybář.

"Myslím si, že to mělo být tehdy kvalifikováno jako ublížení na zdraví s následkem smrti. A dneska, kdyby byla povolena obnova řízení, tak naprosto přiléhavá právní kvalifikace je zabití," dodal. O tom, že šlo o zabití, je podle svých slov přesvědčen i podnikatelův otec Tibor Ďuričko, který byl úternímu jednání přítomen.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Ďuričko

Podle Rybáře o tom svědčí právě nové znalecké posudky. "To, co jsme slyšeli od všech soudních znalců, tak se jedná zjevně o zabití, kde je trestní sazba tři až deset let," uvedl advokát. Tuto verzi podle něho potvrzuje i znalec - psycholog, kterého by měl soud vyslechnout v dubnu.

Tragická událost se stala 9. října 2008 kolem 23:10 v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka mladší podnikatele nejméně jednou udeřil do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát na něho vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Ďuričko obžalobu odmítal, Kočku mladšího prý zavraždit nechtěl. Od počátku se hájil tím, že se pouze přiměřeně bránil fyzickému útoku. Tvrdil, že jej Kočka mladší "zákeřně a brutálně" napadl údery do obličeje, až spadl na svou těhotnou přítelkyni. Soudy mu daly částečně za pravdu. Útok podle nich ale nebyl "zdaleka" tak dramatický a silný, jak jej popisoval Ďuričko, a střelba tak nebyla přiměřenou obranou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám