Hlavní obsah

U babyboxu bylo rušno, proto matka položila dítě v nemocnici, trest jí nehrozí

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Matka, která letos 23. ledna zanechala novorozeného chlapce na chodbě jihlavské nemocnice, nebude trestána. Policisté po vypátrání okolností případ odložili. Ukázalo se totiž, že žena dítě do poslední chvíle střežila. Informovala o tom policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Foto: Profimedia.cz

Dítě nebylo nijak ohroženo. Kamery ukázaly, že žena jej pozorovala, dokud si dítěte někdo nevšimne. Ilustrační foto

Článek

Novorozence v dobrém zdravotním stavu našly v pondělí 23. ledna v podvečer na lavici na chodbě vedle nemocničního bufetu zdravotní sestry. Od počátku vyvolávalo otazník, proč matka nepoužila babybox vzdálený od místa jen několik desítek metrů.

Vysvětlení přinesly záznamy kamer a výslech zaměstnanců. Ti se rozpomněli, že v inkriminovanou dobu bylo v okolí babyboxu poměrně rušno, takže žena neměla pro svůj připravený čin potřebné soukromí. Záznamy z nemocničních prostor pak ukázaly, že osoba, po níž vzhledem ke zjištěným okolnostem není třeba pátrat, neboť trestný čin nespáchala, dítě odložené na bezpečném místě po celou dobu z blízké vzdálenosti sledovala.

„Prokázalo se, že dítě nebylo bez dozoru dospělé osoby a v době jeho opuštění nedošlo k bezprostřednímu ohrožení jeho života či zdraví. Matka se do poslední chvíle o dítě dobře starala a neměla v úmyslu přivodit mu zdravotní či jinou újmu. Lze se tedy důvodně domnívat, že žena měla v úmyslu dítě odložit předepsaným způsobem, vzhledem k nepředvídatelné okolnosti však zvolila bezpečné náhradní řešení,“ shrnul vedoucí jihlavského územního odboru policie Petr Petr.

Matka též zanechala u chlapečka dopis s vysvětlením. Podle něj ji k zoufalému činu dohnala neutěšená sociální a osobní situace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám