Hlavní obsah

Za vraždu novorozence uložil ženě soud podmínku

Právo, Jaroslav Švehla
Liberec

Podmíněný trest uložil ve čtvrtek Krajský soud v Liberci Kateřině Koťátkové z Liberce, kterou obžaloba vinila z toho, že po porodu udusila svého syna. Soud jí za trestný čin vraždu novorozeného dítěte matkou uložil tříletý trest vězení s pětiletým podmíněným odkladem a nařídil nad ní dohled. Rozsudek zatím není pravomocný, obžalovaná žena i státní zástupkyně si nechaly lhůtu na případné odvolání.

Článek

Žena porodila 16. června 2009 v noci v koupelně, partnerovi, který přestříhl pupeční šňůru sdělila, že dítě se narodilo mrtvé. Muž vyslyšel její prosbu, aby nevolal lékaře a odešel z bytu. Dítě podle soudu žena udusila, zabalila do ručníku a odložila na pračku. Záchranáře zavolal až po několika hodinách až otec jejího přítele, když se o události dozvěděl. Lékař už mohl jen konstatovat smrt a o události informoval policii. Tvrzení, že dítě se již narodilo mrtvé, pitva neprokázala.

„Ze znaleckého posudku je zřejmé, že se dítě narodilo živé. Dítě se nadechlo vzduchu a bylo zdravé,“ řekl v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Petr Neumann, který připustil, že se nepodařilo přesně prokázat, jakým způsobem bylo dítě udušeno.

„Pravděpodobně osuškou, která byla nalezena na místě,“ podotkl soudce, který zmínil narušenou osobnost matky. Proto je také v rozsudku uvedeno, že se žena musí podrobit psychologickému poradenství.

Soud měl rozhodnout již loni v prosinci, tehdy se ale senát na verdiktu neshodl a nechal ještě dodatečně zpracovat odborné posudky. Z nich vyplynulo, že se žena po porodu chovala racionálně a mohla si uvědomit své chování.

Reklama

Výběr článků

Načítám