Hlavní obsah

Mladí se častěji opíjejí na lavičce v parku než v hospodě. Bojí se kontrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední kontroly restauračních zařízení prokazují podle policistů nižší počty opilých mladistvých, než tomu bývalo v minulosti. Podle odborníků jsou to ale jen těšínská jablíčka. Mladí se totiž stále více opíjejí na lavičkách v parku než v hospodách, což je alarmující s očekávaným příchodem jarních dnů.

Foto: Policie ČR

Policisté kontrolují mladistvé, zda nepili alkohol.

Článek

„Při naší poslední akci jsme odhalili při kontrole 430 osob jen sedm podnapilých mladistvých. Zatímco v minulém roce zjistili policisté při jedné z kontrol i několik desítek podnapilých mladistvých, letos se při podobných akcích policisté setkávají spíše s jednotlivci. Na druhou stranu je stále více případů, kdy zasahujeme u opilých dětí na veřejném prostranství,“ charakterizoval burcující trend Ondřej Penc z pražské policie.

Také podle mluvčí jihočeské policie Štěpánky Uhlířové přesouvá mládež své alkoholické začátky z restaurací na venkovní lavičky.

„Sledujeme, že dnešní mladí chodí pít spíše na lavičky do parků a podobně, protože je to pro ně levnější. Kupují si nebo si nechají od někoho, komu už bylo osmnáct, koupit a donést například levná vína nebo tvrdý alkohol,“ konstatovala Uhlířová.

Podobná zjištění registrují policisté i v jiných městech. Také podle mezinárodní srovnávací studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v pondělí, čeští šestnáctiletí středoškoláci alkoholu holdují častěji a více, pětina z nich přiznala, že se nejméně třikrát do měsíce opije.

Popíjení na utajených místech je horší také proto, že opilému dítěti někde za stromem v parku či ve sklepě nelze pomoci.

Na 84 kontrolních akcích v roce 2010 zajistila ostravská policie 154 podnapilých osob mladších osmnácti let. V roce 2011 pak na polovině akcí – konkrétně na 40 – 109 opilých mladistvých.

„Zřejmé je však to, že se stahují z restaurací a hospod. Stále častěji totiž strážníci řeší opilé děti v parcích na lavičkách, v garážích a doma. Vezmou si alkohol z domova či si pošlou staršího kamaráda pro láhev do obchodu. Tyto případy jsou těžší, jelikož většinou dítě vypije třeba i láhev alkoholu samotné a ani v parcích není ve společnosti dalších lidí, kteří by mu v případě potřeby mohli pomoci,“ informovala mluvčí ostravské policie Vladimíra Zychová.

Naposledy ostravští strážníci kontrolovali bary a restaurace o uplynulém víkendu. Prošli jedenáct provozoven a zkontrolovali 61 osob. U 17 z nich zjistili konzumaci alkoholu.

Populární je tvrdý alkohol

„Zatímco v předchozích letech bylo mezi mladistvými oblíbené spíše pivo, dnes je populární tvrdý alkohol, jako je vodka nebo fernet,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančíková.

Nejmladším dítětem, u kterého strážníci v Brně o víkendu zasahovali, byla teprve dvanáctiletá dívka, která vypila celou láhev vodky. „To dnes bohužel není vůbec mimořádné. Zvláště pak u dívek, které ve statistkách dominují,“ dodala Kapitančíková.

I v Brně lze podle ní pozorovat trend venkovního popíjení, s nadcházejícím jarem se mladí zase rychle vrátí na svá oblíbená místa, odkud je vyhnaly třeskuté mrazy, v samotném centru jsou to Denisovy sady nebo park pod Špilberkem.

Pokud najdeme opilé dítě, je důležité rychle zareagovat. „V případě, kdy dítě nevykazuje známky poruch vědomí, stačí kontaktovat rodiče. Pokud však upadá do bezvědomí a má snížené reflexy, je nutné zavolat záchranku,“ vysvětlila mluvčí brněnských záchranářů Barbora Zuchová.

Za loňský rok evidují brněnští strážníci sto jedna případů opilých dětí. Letos se však čekají čísla ještě vyšší. Od začátku roku totiž policie zasahovala u dvaceti pěti případů, což je o šest více než za stejné období v loňském roce.

„Ta nezodpovědnost je nyní podle mě na straně prodejců alkoholu. Děti někdy i mladší šestnácti let totiž buď vezmou lahev doma a pijí v soukromí, ale mnohem častější je, že si ji koupí v obchodě a pak se opijí někde v parku nebo na hřišti,“ míní Penc.

Anketa

Stává se, že se vaše neplnoleté děti vracejí domů opilé?
Ano
33,6 %
Ne
62,4 %
Nevím o tom
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7477 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám