Hlavní obsah

Obžalovaný z přípravy vraždy dostal podmínku za vyhrožování

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

S devítiměsíčním podmíněným trestem s odkladem na tři roky za nebezpečné vyhrožování odešel od soudu 59letý Ladislav Matouš z Ústí nad Labem, který byl obžalobou viněn z přípravy vraždy své bývalé manželky a jejího přítele. To se ale podle soudu prokázat nepodařilo. Matouš byl také z vazby, kde pobýval od loňského léta, okamžitě propuštěn.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Ladislav Matouš před ústeckým soudem

Článek

Dlouholeté neshody v 35 let trvajícím manželství vyústily v roce 2010 v Matoušův odchod ze společného domu. Konflikty pak nebyly, až v červnu loňského roku se situace změnila, když si manželka bez jeho souhlasu nastěhovala do společného domu přítele.

Pak následovalo několik konfliktů, podle soudu z části vyprovokovaných manželkou a jejím přítelem. Matouš manželku uhodil obuškem a následně oba postříkal vodou ze zahradní hadice. Při dalším sporu nastříkal na manželku pepřový sprej a vyhrožoval jim, že si opatří pistoli a zastřelí je.

A toto jednání podle soudu bylo přečinem nebezpečného vyhrožování, za který hrozí roční vězení.

Matouš se ptal jednoho známého, zda neví, kde opatřit zbraň. Tento dotaz byl ale podle soudu vágní a na přípravu vraždy nestačil. Žádný jiný důkaz, že by Matouš aktivně sháněl zbraň a opravdu připravoval vraždu, obžaloba nepřinesla.

Proti rozhodnutí soudu se na místě odvolala státní zástupkyně, muž se odvolání vzdal. Jeho bývalá manželka s tehdejším přítelem a nynějším manželem požadovali po Matoušovi za nemajetkovou újmu dohromady milión korun, soud je ale odkázal na občanskosprávní řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám