Hlavní obsah

Nepolepšitelného farmáře policie znovu obvinila z týrání zvířat

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Jestliže loni odešel od soudu Josef Kazda s podmínkou za týrání zvířat, tentokrát jednapadesátiletý farmář ze Staňkova na Domažlicku za stejné jednání už nejspíš půjde rovnou do vězení. Nepolepšil se, a tak proti němu policie v úterý znovu zahájila trestní řízení za to, že krávy dál nechává živořit v otřesných podmínkách.

Foto: Veterinární správa Plzeň

Zvířata dál živoří na dvorku plném výkalů, jejich majitel teď za to nejspíš skončí ve vězení.

Článek

„Sdělili jsme mu podezření z přečinu týrání zvířat. Za to mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ uvedla domažlická policistka, jejíž podřízení případ vyšetřují. Kazdu v loňském roce soudce Jan Švígler potrestal šestnácti měsíci odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky a tříletým zákazem chovu dobytka.

„V právním a demokratickém státě nelze akceptovat a tolerovat, aby v soudobé moderní době byla hospodářská zvířata chována v podmínkách, které u obžalovaného panovaly. Z fotodokumentace, kterou jsem měl k dispozici, bylo naprosto evidentní, že ta zvířata jsou chudáci,“ prohlásil tehdy při vyhlášení rozsudku soudce.

Rozsudek nezabral, krávy živoří dál

Jenže situace se ani po odsouzení nijak nezměnila a Kazda podle zjištění Práva dál chová asi patnáctihlavé stádo krav na malém dvorku s provizorní maštalí, kde výběh pokrývá asi 40 centimetrová vrstva výkalů a zvířata nemají pravidelný přísun vody a krmení.

„Podali jsme proto další trestní oznámení,“ uvedl Marek Svoboda z Krajské veterinární správy v Plzni.

Právě veterináři v minulosti týrání zvířat odhalili. „Při jedné z kontrol jsme například objevili jalovici se zlomenou zadní končetinou, kdy její spodní část visela volně na zbytcích kůže. Chovatel nám řekl, že ji léčil sám podle rady, kterou mu dal chirurg z nemocnice,“ dodal Svoboda.

Krávy mají být podle tajemníka Městského úřadu v Horšovském Týně Emila Hofmana prodány v dražbě v rámci exekučního řízení.

„Pan Kazda nám dluží asi 50 tisíc korun na pokutách, které jsme mu uložili za porušení zákonů právě v souvislosti s chovem dobytka. Proto jsme podali návrh na exekuci, do které jsme zahrnuli i jeho zvířata. Soud nám vyhověl, ale ještě čekáme na to, jak dopadne odvolání,“ vysvětlil Hofman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám