Hlavní obsah

Vypuštěný orel si svobody neužil, rána z brokovnice ho srazila z nebe

Právo, Denisa Telaříková

Jen půl roku svobody si užíval orel skalní jménem Urban, kterého vloni v srpnu vypustili do volné přírody ekologové v Moravskoslezském kraji v rámci unikátního projektu Návrat orla skalního do České republiky. V sobotu 18. února byl tento celoevropsky chráněný opeřený dravec nalezen na polském území v blízkosti obce Pruchna zastřelený osmi broky z lovecké zbraně. Čeští ochránci přírody proto podali trestní oznámení a doufají, že se k nim připojí také polští ekologové.

Foto: Robert Kruszek, Petr Orel a Milan Šturm

Policista si značí číslo ornitologického kroužku.

Článek

„Pro úspěšnost našeho projektu je to nesmírná ztráta, je to velké maření mnohaletého a náročného úsilí nás všech. Orel Urban byl největší samec vypuštěný v rámci projektu, odchován byl zcela bez kontaktu člověka adoptivní orlicí Zojou v Záchranné stanici v Zázrivé na Slovensku. Byl nejsamostatnější mládě ze všech vypuštěných orlů. Po několika týdnech se zcela osamostatnil a nebyl dále přikrmován, již v druhém týdnu po vypuštění byl pozorován při lovu drobných zemních hlodavců,“ líčil smutnou událost vedoucí unikátního projektu Petr Orel.

Dodal, že ještě počátkem minulého týdne vykazoval satelit orlův pohyb, na konci týdne však zůstával dravec na jednom místě, což začalo být ekologům podezřelé.

Dravec se zdržoval především na území Moravskoslezského kraje a několikrát zalétl také do přilehlých hraničních oblastí v Polsku, což se mu stalo osudným. Svou smrt našel 63 kilometrů od místa vypuštění, necelých osm kilometrů za hranicí.

Foto: Robert Kruszek, Petr Orel a Milan Šturm

Tělo orla Urbana bylo nalezeno pod sněhem.

„Nalezli jej zcela pod sněhem, kadáver (mrtvola) byl zmrzlý. Identifikovat se ho podařilo podle ornitologického kroužku na pravém běháku. Následně v tentýž den byl jeho nález oznámen na polském komisařství ve Strumeniu,“ popisoval dále Orel s tím, že z následného rentgenového vyšetření vyplynulo, že tento exemplář byl postřelen z lovecké brokové zbraně. „V těle mu uvízlo osm olověných broků. Byly po celém těle i na dolních končetinách. Broky jednoznačně zasáhly důležité vnitřní orgány, a bezprostředně tak zavinily orlovu smrt,“ shrnul Orel.

Foto: Robert Kruszek, Petr Orel a Milan Šturm

Otakar Závalsky drží Urbana po vytažení ze sněhu.

Po postřelení samice Anči v listopadu roku 2006, kterou se však podařilo vyléčit a opětovně vypustit, je to již druhý případ napadení orla skalního člověkem střelnou zbraní. Urban dostal vloni v létě svobodu společně s orlicí Toničkou a Sárou. Projekt Návrat orla skalního do volné přírody ČR funguje více než šest let. Za tu dobu se podařilo vypustit 18 mláďat. Dvě samice však byly otráveny a jeden orel uhynul na slabé srdce.

Foto: Robert Kruszek, Petr Orel a Milan Šturm

Velikost broků nalezených v těle Urbana je 3,5 mm.

Před vypuštěním na svobodu dostane každé mládě mikročip s vysílačkou, takže mohou pracovníci sledovat jeho pohyb. Největším nepřítelem orlů skalních je ve volné přírodě po člověku také nechráněné elektrické vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám