Hlavní obsah

Zapálil stany se spícími bezdomovci, dostal 3,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Pozdě bycha honit. To si asi musí často opakovat čtyřiadvacetiletý Martin Svěrák z Blanska. Loni v říjnu podpálil stany na okraji města místním bezdomovcům. Ti z ohnivého pekla vyvázli s popáleninami na obličeji a rukách. O několik týdnů později už jeden z bezdomovců charakterizoval Svěráka div ne jako svého kamaráda, který se poctivě snaží svou klukovinu odčinit.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Svěrák se před soudem kál, podpálení stanů bezdomovců byl prý zkrat.

Článek

Ani lítost, ani finanční a materiální pomoc ale Svěráka neuchránila od trestu, senát brněnského krajského soudu v čele s Danielem Plškem ho v úterý poslal na 3,5 roku natvrdo za mříže. Svěrákův kumpán Luboš Přikryl, který svého kamaráda na místo útoku dovezl, vyvázl s podmínkou.

Stany nad hlavami spících bezdomovců vzplály v lesíku na okraji Blanska v noci 8. října loňského roku. Ve stanech spali dva muži a jedna žena, když se k nim Svěrák přiblížil s lahví benzínu v jedné ruce a se sirkami v druhé.

Něco jsem nalil do pily a pak mě napadlo, že se zbytkem vystraším bezdomovce, a to se mi vymklo z rukou.
odsouzený

"Benzín si opatřil na místní čerpací stanici, s kamarády dojel na kraj města. Pak se sám vydal ke stanům, ty polil benzínem a následně zapálil. Stany ihned vzplály, a když z nich obžalovaný uslyšel volání 'hoří', z místa utekl," stojí v obžalobě.

"Jednal s vědomím, že v nočních hodinách ve stanech mohou spát osoby a že jim mohou být způsobena závažná poranění," prohlásil státní zástupce.

Snažím se to odčinit, dávám peníze na charitu, nikdy by mě to dřív ani nenapadlo.
odsouzený

"Žil jsem životem normálního člověka, ale pak mi to přestalo klapat s přítelkyní, z práce jsem chodil naštvaný. Ten den jsem pil a spravoval motorovou pilu, chtěl jsem ji vyzkoušet, a tak jsme s kamarády zajeli na benzínku pro benzín. Něco jsem nalil do pily a pak mě napadlo, že se zbytkem vystraším bezdomovce, a to se mi vymklo z rukou," potichu ze sebe soukal popis osudného dne Svěrák.

"Jsem moc rád, že poškození vzali ten útok tak dobře. Snažím se to odčinit, dávám peníze na charitu, nikdy by mě to dřív ani nenapadlo. Celá věc mě mrzí a přál bych si ji vrátit zpět, ale už to nejde," sypal si popel na hlavu Svěrák, který všem třem bezdomovcům podle svých slov dal už po třiceti tisících korunách, navrch přidal spacáky a granule pro jejich psa.

"Od té události už jsme spolu nejednou mluvili, litoval toho, prý se opil a měl nějaký zkrat. Tu noc jsem viděl najednou velkou zář před stanem, zakřičel jsem 'hoří' vyhodil jsem ze stanu psa, vyskočil jsem ven a to už lezl z druhého stanu kamarád," zavzpomínal jeden z bezdomovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám