Hlavní obsah

Pštros Adámek na útěku vylekal obyvatele vesnic u Karlových Varů

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neuvěřitelný pohled, který se jim nemusí už do konce života podruhé naskytnout, pokud se nevypraví do vzdálené Austrálie či nějaké zoo, v pondělí odpoledne zažili obyvatelé vesnic v okolí Karlových Varů. Chovateli Miroslavu Knotovi z Jenišova totiž utekl skokem přes plot 186 cm vysoký pštros Emu australský, kterému říkají Adámek.

Foto: Pro Novinky Kamil Čepila

V Mírové na Karlovarsku překvapil v pondělí odpoledne místní obyvatele uprchlý pštros.

Článek

Překvapení místní obyvatelé jej nejdříve spatřili na silnici mezi Jenišovem a místní částí Zátiší.

„Volali nám policisté, že jim někdo nahlásil, že se po silnici promenáduje pštros,“ uvedl jenišovský starosta Ivan Truksa (nez.). „Policisté se vyptávali nejdříve opatrně, protože si nebyli jistí, zdali si z nich nedělá někdo srandu,“ dodal Truksa s tím, že muže zákona nasměroval k místnímu chovateli.

Jenže mezitím se pštros vydal zřejmě po polích do asi tři kilometry vzdálené obce Mírová. „Volal mi strýc do práce, že mi fena Cita přeskočila plot a štěká jak zběsilá za naším domem v lesíku na nějakého pštrosa,“ popisoval Kamil Čepila z Mírové, který se ze zaměstnání okamžitě uvolnil a spěchal na místo svého loveckého psa uklidnit a odvést od exotického zvířete.

„Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem pak viděl svou Citu poskakovat okolo toho pštrosa stojícího na sněhu za naším domem,“ pokračoval Čepila, který je myslivcem v místním sdružení.

„Bál jsem se k pštrosovi, který byl vyšší než já, přiblížit, protože vím z televize, že dokáží škaredě klovnout nebo kopnout. V Africe je chovají jako hlídače,“ dodal Čepila, kterému se alespoň podařilo odvést svou fenu slovenského kopova do bezpečí.

Vylekal ho pes

Přitom zavolal na policii, která chovatele pštrosa nasměrovala do Mírové. „Jedná se o pštrosa Emu australského, který není okolí nikterak nebezpečný,“ ujišťoval chovatel.

„Poslouchá jako hodinky, protože je ochočený. Zavolal jsem na něj Adámku a nalákal jej na rohlíky, které jsou jeho pochoutkou,“ popisoval Knot, který svému pštrosovi nasadil přes hlavu pytel a odvezl jej v kufru auta zpět do výběhu v Jenišově.

„Po obci se toulá cizí pes, který mého Adámka vystrašil, takže přeskočil i plot a utekl,“ vysvětloval nenadálý úprk druhého největšího ptáka na světě chovatel, který si jej pořídil vloni v létě pro radost.

Reklama

Výběr článků

Načítám