Hlavní obsah

Angličan bránil brněnskou operu, praštil policistku a s Biblí řádil před soudcem

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Velké vášně vzbudilo na podzim rozhodnutí brněnského magistrátu výrazně omezit provoz místní opery. Razantně se proti tomu rozhodl protestovat i třiašedesátiletý Angličan Albert Thomas Vickery.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Albert Thomas Vickery se před soudem neohroženě hájil sám.

Článek

Na fasádu magistrátu napsal nápisy „Save the ballet! Save the opera! Get Angry!“, tedy výzvy k boji za záchranu opery a baletu. Uměnímilovný Angličan byl poté zatčen policií a na stanici měl podle obžaloby ztropit drama, při kterém měl praštit pěstí policistku a následně v cele hajlovat.

„Obžalovaný neuposlechl výzvy k nastoupení do cely a pokoušel se policisty vyprovokovat k potyčce vulgaritami. Pak odhodil klobouk a kabát na zem, a když mu policistka dala ruku na rameno, dal jí pěstí do tváře a pak ji poškrábal na zápěstí. Policistku po útoku brnělo ucho,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Pravdu přísahal na Bibli

Vickery v pondělí předstoupil před brněnský městský soud ustrojen v dlouhém plášti a s Biblí v ruce. Před začátkem jednání tak byla k vidění v našich končinách málo vídaná scéna, kdy Vickery třímaje v ruce Bibli slavnostně přísahal, že bude mluvit pravdu a nic než pravdu.

Angličan, který v české republice žije už 13 let a živí se výukou angličtiny, se před soudem hájil sám, soudkyni Barboře Sýkorové a zcela zaplněné soudní síni předvedl nevídanou podívanou, při které rázoval po soudní síni, vleže na zemi demonstroval nasazení pout a s dikcí shakespearovského herce dramaticky popisoval zvučnou angličtinou celou událost ze svého pohledu.

Policisté se na mě vrhli a snažili se mě nacpat do cely. Jen jsem se bránil.
obžalovaný

„Policisté mě vzali do cely, kde jsem dostal papírek s tím, že tam můžu být maximálně šest hodin. Po dvanácti hodinách mě vzali k výslechu, kde jsem ani neměl advokáta, a když mě vedli zpátky do cely, řekl jsem jim, že tam už nepůjdu, že jsem tam měl být maximálně šest hodin. Tak se na mě vrhli a snažili se mě nacpat do cely. Jen jsem se bránil. Pak řekli, že jsem je napadl. Z cely mě nechtěli pak pustit ani na záchod,“ prohlásil Vickery.

Angličan pak přinesl před soudkyni svůj kabát z pravého kašmíru ze slavného obchodního domu Harrods a demonstroval, kterak mu ho prý policista hodil na zem a plivl na něj.

Hledá se záznam z kamer

„V reakci na to jsem mu ukázal pravici se slovy Heil Hitler, ty fašistické prase! Myslím, že se tak choval,“ bez okolků řekl Vickery a přímo před soudkyní v demonstraci celého děje zdvihl pravici a zaburácel „Heil Hitler“. Pak dodal, že v cele byl kamerový systém, jehož záznam by měl dokázat jeho nevinu. Kamery ale podle slyšených policistů jen sledují děj online, nenahrávají ho.

„Nechtěl jít do cely a křičel, dala jsem mu jen ruku na rameno, abych ho uklidnila, ale on mě udeřil pěstí. V cele si pak svlékl kalhoty i spodky, vytáhl přirození a koukal přímo na mě,“ prohlásila údajně napadená policistka. Soudkyně nakonec jednání odročila proto, aby bylo zjištěno, zda kamery skutečně děj nenahrály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám