Hlavní obsah

Manželku jsem nechtěl zabít, tvrdí obžalovaný z přípravy vraždy

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Přípravou vraždy více osob se v pondělí začal zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Z činu je viněn 59letý Ladislav Matouš z Ústí nad Labem, který podle obžaloby vyhrožoval své tehdejší manželce a jejímu příteli, že je zabije, a sháněl i střelnou zbraň. Matouš to u soudu popřel, hrozí mu ale 15 až 20 let vězení.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Z přípravy vraždy obžalovaný Ladislav Matouš před ústeckým soudem

Článek

Podle obžaloby od loňského dubna osobně nebo prostřednictvím telefonu a SMS zpráv vyhrožoval manželce až zabitím, intenzita hrozeb se postupně stupňovala. V polovině června ji měl udeřit obuškem a postříkat ji i jejího přítele vodou z hadice. Při dalším incidentu ji měl postříkat pepřovým sprejem a sdělit jí, že si objednal pistoli a že jí prostřílí nohy, aby byla invalidní, a jejího přítele zabije. Několika lidí se prý ptal, zda by mu někdo mohl pistoli sehnat.

Podle Matouše nic z toho, co tvrdí obžaloba, není pravda. „Nic takového jsem v úmyslu neměl. Rozhodně jsem neplánoval vraždu manželky,“ řekl před soudem.

V manželství, které trvalo 35 let, údajně problémy byly. Svou bývalou ženu označil za dominantní manipulátorku, která už z domu odešla, když měli malé děti. „Mé zdravotní problémy ignorovala a nazývala mě chcípákem,“ uvedl s tím, že toužila vždy po majetku.

Po neshodách Matouš sám prý odešel do podnájmu a žena si do jejich společného domu nastěhovala přítele. Když si přišel pro osobní věci, docházelo ke konfliktům.

Žena po Matoušovi požaduje jako odškodnění za nemajetkovou újmu 750 tisíc korun, její tehdejší přítel a nynější manžel pak 250 tisíc korun. Soud bude pokračovat i ve středu, není vyloučeno, že bude vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám