Hlavní obsah

Za nezákonné rozdělení šesti miliard z dotací EU padla tři obvinění

Právo, Radim Vaculík, Pavel Orholz
Aktualizováno

Detektivové z protikorupční policie (ÚOKFK) obvinili během pátku a pondělí tři vysoké funkcionáře Regionální rady regionu Jihozápad kvůli zmanipulovanému výběru žadatelů při rozdělování evropských dotací ve výši 6,3 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Docházelo k neoprávněnému zvýhodňování některých žadatelů o dotace na úkor jiných, což ve svém důsledku vedlo k neoprávněnému čerpání finančních prostředků ze souhrnného rozpočtu EU i státního rozpočtu ČR,“ řekl v pondělí Právu mluvčí ÚOKFK Jaroslav Ibehej.

Podle informací Práva si obvinění převzal bývalý ředitel úřadu regionální rady Jiří Trnka, potom také někdejší vedoucí územního odboru Martin Půlpytel a třetí trestně stíhanou je současná ředitelka regionální rady Klára Böhmová.

Manipulace s body

„Všechny tři osoby policisté z ÚOKFK obvinili z trestných činů zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství. V případě odsouzení jim hrozí tři roky až deset let vězení,“ upřesnil Ibehej s tím, že policie trojici stíhá na svobodě.

Detektivové je podezřívají z toho, že obvinění jako vedoucí činitelé rady úmyslně manipulovali s bodovým ohodnocením jednotlivých projektů různých žadatelů o dotace a neoprávněně je měnili. Výsledky bodového hodnocení projektů nevkládali do povinného informačního systému, ale nejprve je upravovali a vkládali do vlastního neoficiálního systému, z kterého pak vybrané žadatele předložili do oficiálního systému.

Nynější kauza se týká dotací v rámci 2. a 3. výzvy regionálního operačního programu Jihozápad určeného pro projekty v rámci Jihočeského a Plzeňského kraje. V rámci 2. výzvy šlo přitom o částku 3,2 miliardy a v případě 3. výzvy o téměř 3,1 miliardy.

Dva už čelí obžalobě, třetí podala stížnost

Trnku s Půlpytlem už přitom za podobné jednání policie obvinila předloni na jaře. Opět se to týkalo rozdělování evropských dotací z roku 2009, tentokrát ve výši 3,7 miliardy. Oba muže už Vrchní státní zastupitelství v Praze v této kauze obžalovalo a čeká je soud, kde mohou dostat až dvanáctileté tresty.

Ředitelka ROP Jihozápad Böhmová si na vyšetřování policie podala stížnost. „Ve věci tohoto vyšetřování se cítím nevinná. Pochází z doby historické, tehdy jsem pracovala ve funkci vedoucí odboru třetího programu. Rozhodně si nejsem vědoma jakéhokoliv pochybení. Podala jsem proto stížnost na vyšetřování policie,“ sdělila Böhmová v pondělí novinářům na tiskové konferenci v Českých Budějovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám