Hlavní obsah

Z ostravské galerie se vypařil milión, účetní hrozí až osm let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Kvůli zpronevěře finanční částky, přesahující jeden a čtvrt miliónu korun, obvinila policie jednapadesátiletou bývalou účetní Galerie výtvarného umění v Ostravě. Dnes již bývalé zaměstnankyni jedné z největších kulturních institucí svého druhu hrozí až osm let vězení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policie tak téměř po roce ukončila prověřování případu, který byl loni v únoru odhalen díky kontrole krajského úřadu, jenž je zřizovatelem galerie. Bližší informace nechce policie zatím poskytnout.

Kriminalisté ženu obvinili ze zločinu zpronevěry již před několika týdny, policie to ale potvrdila až nyní na přímý dotaz. „Mohu potvrdit, že žena již byla obviněna ze zpronevěry, škoda byla vyčíslena na 1 278 000 korun,“ řekl mluvčí ostravské policie Petr Svoboda. Bližší podrobnosti ale sdělit odmítl.

Ani ředitel Galerie výtvarného umění Jiří Jůza se nechtěl k nešťastné kauze blíže vyjádřit. „Věc je stále v řešení příslušnými orgány činnými v trestním řízení. Vzhledem k tomu, že jsme přímými účastníky tohoto případu, nemůžeme se k tomu vyjadřovat,“ řekl.

Mluvčí Okresního státního zastupitelství v Ostravě Barbora Zajícová Právu řekla, že žena je vyšetřovaná na svobodě, protože vzetí do vazby nebylo nutné. „Škoda doposud nebyla uhrazena,“ uvedla s tím, že pravděpodobně již během několika týdnů by ve věci mohla být vznesena obžaloba. Případem se bude zabývat Okresní soud v Ostravě. „Obviněné hrozí za zpronevěru dva až osm let vězení,“ uvedla Zajícová.

Na to, že v pokladně galerie schází více než jeden a čtvrt miliónu korun, se přišlo před rokem při kontrole krajského úřadu. Podezření ihned padlo na účetní, která byla okamžitě propuštěna pro hrubé porušení pracovní kázně.

Radní Moravskoslezského kraje kvůli případu zvažovali také odvolání ředitele, nakonec ho ale kvůli jeho velmi dobrým výsledkům nechali ve funkci a potrestali pouze finančně.

Galerie výtvarného umění v Ostravě byla založena v roce 1952, nyní jde o jednu z organizací, jejímž zřizovatelem je moravskoslezský krajský úřad. Její sbírky čítají přes dvacet tisíc výtvarných děl, jejichž hodnota je nevyčíslitelná. Kvalitou sbírek, kterými disponuje, patří k pěti nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám