Hlavní obsah

Soud vrátil Rampulu do čela pražských žalobců, chystá se ale nové odvolání

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Pražský městský soud vrátil Vlastimila Rampulu do funkce vrchního státního zástupce v Praze. Zrušil totiž říjnové rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) o odvolání šéfa vrchních žalobců. Rampula se proti Pospíšilovu verdiktu rozhodl podat správní žalobu a městský soud jí v pátek vyhověl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

Právu to potvrdila mluvčí soudu Martina Lhotáková. Toto rozhodnutí bude pravomocné okamžikem doručení stranám sporu.

V praxi to znamená, že Pospíšil fakticky Rampulu neodvolal, a ten se tak může vrátit do funkce. Ministr ještě může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek.

Už se připravuje nový návrh na odvolání

Ministr Pospíšil zatím odmítl verdikt soudu blíže komentovat, písemné rozhodnutí i s jeho odůvodněním totiž dosud nedostal. Podle toho prý zvolí další postup.

„Myslím si, že rozhodnutí odvolat pana Rampulu bylo správné, je to otázka očisty zastupitelství nejen právní, ale i mravní. V každém případě nynějším rozhodnutím soudu nemůže být personální očista státního zastupitelství zastavena,“ řekl Právu Pospíšil.

Podle jeho prvních informací už navíc nejvyšší žalobce připravuje nový návrh na odvolání Rampuly či doplnění toho původního. „Pravděpodobně tak bude pokračovat správní řízení a zřejmě podáme i kasační stížnost,“ podotkl ministr.

Zeman: Mečl se vrací k nám

Vrchní státní zastupitelství v Praze dočasně vede Stanislav Mečl. V reakci na verdikt soudu v pátek Právu řekl, že "nepropadá panice". Ministr podle něj může v rámci kasační stížnosti požádat o odklad návratu Rampuly do funkce do doby, než o samotné stížnosti rozhodne Nejvyšší správní soud.

"Na naší práci se nic nemění," řekl Mečl.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman řekl, že rozhodnutí soudu znamená návrat Rampuly do funkce. "Rozhodnutí soudu jako nezávislého orgánu samozřejmě respektuji, pochopitelně to znamená návrat Vlastimila Rampuly do funkce a rovněž to pochopitelně znamená odchod doktora Mečla k nám na nejvyšší státní zastupitelství, kde zastává funkci mého náměstka," řekl právu Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám