Hlavní obsah

Žebráci provokovali, tak je střelil do břicha. Dostal 12,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno

Na 12,5 roku za mříže poslal v pátek senát brněnského Krajského soudu šestadvacetiletého Martina Teplého za pokus vraždy dvou žebráků. Dva žebrající muži Teplého zastavili v noci před brněnským hlavním nádražím a chtěli po něm peníze nebo cigarety, následně došlo ke strkanici a Teplý pak vytáhl zbraň a oba muže střelil do břicha.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Teplý se radí se svým advokátem.

Článek

Teplý se 29. června loňského roku vracel z hospody a na nádraží si chtěl dát něco k jídlu. Když si koupil bagetu, přišourali se k němu dva muži. Chtěli po něm drobné nebo cigarety, Teplý jim ale nechtěl nic dát a došlo ke strkanici.

„Obžalovaný pak vytáhl z podpažního pouzdra pistoli, držel ji v ruce podél těla, ti dva ho provokovali, aby to zmáčkl. Obžalovaný je pak střelil do břicha. Zranění, která utrpěli, by bez rychlé vysoce specializované lékařské péče znamenala smrt,“ popsala situaci státní zástupkyně.

Teplý se před soudem kál a tvrdil, že by chtěl vzít čas zpět a celou situaci by prý už řešil jinak.

„Přistoupili ke mně dva muži, vráželi do mě, vyrazili mi z ruky bagetu, já jsem chtěl odejít. Ale oni na mě zaútočili, jeden se mi snažil dát pěstí do obličeje, neviděl jsem, jestli má v ruce nůž nebo něco jiného. Měl jsem strach, proto jsem vystřelil, mířil jsem ale na spodek těla. Když to viděl ten druhý, tak ke mně taky přiskočil, takže jsem střelil i jeho. Pak jsem utekl,“ popsal celou situaci ze svého pohledu Teplý, který střílel nelegálně drženou pistolí Walter P38 z dob druhé světové války.

Musel si být vědom, že může způsobit vážná zranění, když použil tento typ zbraně a střílel z takové blízkosti.
soudce

Postřelený šestadvacetiletý muž zvaný Červenáček u soudu přiznal, že si s kumpánem Teplého vyhlédli a nechovali se k němu zrovna slušně. „Seděli jsme na schodech před nádražím, chlastali jsme víno, když došlo, tak jsme šli před nádraží a chtěli jsme po lidech peníze. Tady s tím chlapem došlo k nějakému konfliktu, strkali jsme do něj, najednou vytáhl pistoli, ale my jsme si mysleli, že není pravá,“ prohlásil jeden z postřelených.

V soudní síni to při vyhlášení verdiktu vypadalo jako v motorkářském klubu, Teplý je totiž fanda motorek a jeho přátelé v kožných bundách a se znaky motorkářského klubu na vestách pak jen nespokojeně kroutili hlavou při odůvodňování verdiktu.

„Soud si je vědom toho, že obžalovaný ten konflikt nezačal, je ale otázkou, jak na celou situaci reagoval. Obžalovaný si musel být vědom, že může způsobit vážná zranění, když použil tento typ zbraně a střílel z takové blízkosti,“ prohlásil soudce Aleš Novotný s tím, že hrozbu násilí Teplý zřejmě špatně vyhodnotil a reagoval nepřiměřeně. Teplému hrozilo až dvacet let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám