Hlavní obsah

Synovi zasadila ránu nožem do srdce, odsedí si za to osm let

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Za zabití svého dvacetiletého syna dostala ve čtvrtek u ostravského krajského soudu 51letá Miluše Diblíková osmiletý trest vězení. Syn svou matku údajně dlouhodobě psychicky a fyzicky týral. Soud ženu uznal vinnou z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Foto: Aleš Honus, Právo

Stráž odvádí Diblíkovou.

Článek

Tragédie se odehrála loni 26. srpna v jednom z bytů v Novém Jičíně. Žena svému synovi v opilosti zasadila jednu ránu. Nožem ho prý chtěla pouze postrašit, ale situace se vlivem okolností zvrtla.

„Je mi strašně líto, co se stalo. Můj syn mi hrozně chybí, byl to pro mne nejbližší člověk a měla jsem ho strašně ráda. Vůbec nevím, jak se to mohlo stát, a nejsem si vědoma, že bych to udělala,“ vypověděla žena s pláčem u soudu.

Trestní senát v čele s předsedkyní Renátou Gilovou její obhajobě uvěřil na základě závěrů policejního vyšetřování. „Byla to skutečná a hluboká lítost matky nad ztraceným synem. Uvědomila si, že přišla o nejbližšího člověka, a to je pro ni ten největší trest,“ konstatovala soudkyně.

Ženě hrozilo osm až šestnáct let vězení. „U soudu bylo prokázáno, že syna skutečně nechtěla zabít, ale jen postrašit,“ dodala.

Syn ji bil a vyhazoval z bytu

Miluše Diblíková se svým synem nejprve bydlela u svého tatínka, po jeho smrti se pak i s potomkem přestěhovala do jednoho z bytů v Novém Jičíně. „Tam mě začal týrat, neustále vyžadoval peníze na alkohol. Bil mne a věčně mě vyhazoval z bytu. Tvrdil, že tam nemám co dělat, protože byt je napsaný na něho,“ vypověděla žena u soudu. Na dotaz, proč nic neoznámila, odpověděla, že to bylo z lásky k synovi. „Neříkala jsem to nikomu, protože jsem měla strach, aby syn neskončil ve vězení,“ řekla.

Během hlavního líčení bylo prokázáno, že soužití mezi matkou a synem bylo opravdu velmi konfliktní. „Soud vzal při rozhodování o výši trestu v úvahu podíl poškozeného. Z tohoto pohledu jsem se vzdal práva na odvolání,“ řekl státní zástupce David Bartoš. S rozsudkem byl spokojen i obhájce, který trest na nejnižší možné hranici navrhoval.

Rozsudek je již pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám